Radnóti Miklós Művelődési Ház

Német fiatalok látogatása Csepelen

2013-08-12 kategória: Archívum, Radnóti Miklós Művelődési Ház megtekintve: 1,291

Német fiatalok látogatása Csepelen
A világ ezer arca

Kleinbocka és Pécs, Deberndorf és Iklad között óriási a távolság. Ember és ember, kultúra és kultúra között azonban korántsem – derült ki július 5-én, a Radnóti Miklós Művelődési Házban. A művészetek otthona egy éjszakára hazánkban önkéntesként dolgozó német fiatalokat látott vendégül, akik kerékpárral és szűnni nem akaró kíváncsisággal járják be Közép-Európát.

Önként, dalolva
22 mosolygós, érdeklődő német fiatalt köszöntött Morovik Attila július 5-én kerületünkben. Az alpolgármester Magyarországon szerzett tapasztalataikról kérdezte a német Kulturweit program keretében tapasztalatokat, élményeket gyűjtő résztvevőket, majd apró ajándékkal, egy-egy Csepel címerével ellátott polóval lepte meg a vendégeket. A Kulturweit program célja, hogy a német fiatalok minél több, minél sokrétűbb és hitelesebb benyomásokat szerezzenek külföldön. Vera Wirtz és Sandra Topalowski projektvezetők a Biciklikaraván akcióval kapcsolatban elmondták: idén harmadszorra vágnak neki kerékpárjaikon Közép-Európának. A csapat Budapestről indul és Dömsödön, Kalocsán keresztül egészen Belgrádig kerekeznek. Velük egyidőben Zágrábból és Bukarestből is indult egy-egy kis karaván, a három csapat pedig Belgrádban találkozik. A résztvevő fiatalok mind önkéntesek:  iskolákban, közintézményekben dolgoznak, fogadó családoknál laknak, így valóban rálátnak a magyar élet majd minden szegmensére.

Csak emberek
Viola Leisner tavaly szeptember óta önkéntesként dolgozik a pécsi Babits Mihály Gimnáziumban, németet és angolt tanít. A programra azért jelentkezett, mert a pályaválasztás előtt szerette volna megismerni a világot és önmagát. „Célországot nem választhattunk, csak régiót. Mikor kiderült, hogy Magyarországra jöhetek, megörültem” – meséli a 19 éves Viola – magyarul. A fiatal lány hamar a nyelv szerelmese lett, mert „nagyon logikus és szép, de nem könnyű.” Viola szerint mi magyarok barátságosak, vendégszeretőek vagyunk. Szereti a parkokban, tereken gyermekeikkel sétáló édesanyákat, „nálunk nem annyira szokás, hogy az anyukák a gyereket vagy gyerekeket magukkal viszik mindenhová.” Azt mondja, nem voltak magyarokkal kapcsolatos sztereotípiák a fejében, mikor megérkezett. „Nincsenek klisék, sztereotípiák, csak emberek vannak” – összegez magabiztosan. De vajon mi magyarok, hogyan gondolkodunk róluk? „Nem éreztem soha, hogy más elvárásokat támasztanának felém, mert német vagyok.” Anna Rudloff Ikladon végez önkéntes munkát egy általános iskolában. Ő sem érzékelte soha, hogy a németekhez gyakran társított tulajdonságokat – például a  pontosságot, a hűvösséget és a sör szeretetét –  bárki szóba hozta volna. A 18 éves Anna márciusban érkezett hozzánk, mégis szép, tiszta kiejtéssel, magyarul válaszol a kérdéseimre.

Házi lekvár, konyhakert
Viola augusztus 16-án megy vissza a Jena melletti Deberndorfba. Azt mondja, ha Magyarországról kérdezi családja, azzal kezdi majd, hogy „a magyarok nagyon kedvesek. Mindenki ad, kínál, szeretettel fogadja a vendégeket és nagyon érdeklődőek. Az ország – főleg Pécs – gyönyörű, tényleg megszerettem.” Anna egy hónap múlva már Kleinbockaban tarthat élménybeszámolót. Ha ma kellene összegeznie, azt mondaná, hogy „Magyarország nyitott. Fontos a család, a közös események. Magyarországon a nagymamák lekvárt készítenek, házi szörpöt isznak, kis kertet művelnek és sok mindet otthon készítenek. És szeretnek adni belőle másoknak, ilyen az én fogadócsaládom is.”

Angel Mariann

 

 


Minden jog fenntartva, cikkek, képek, forrás megjelöléssel használhatók! Forrás: www.csepelivaroskep.hu
Radnóti Miklós Művelődési Ház Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen híreinkről, programjainkról!