Radnóti Miklós Művelődési Ház

Valódi közösségi tér – 50 éves a Radnóti Miklós Művelődési Ház

2013-05-26 kategória: Képgaléria, Radnóti Miklós Művelődési Ház megtekintve: 10,738

Fél évszázad kulturális, közösségi munkáját, Csillagtelep meghatározó intézményét ünnepelték május 25-én. A Radnóti Miklós Művelődési Ház 1963 óta otthona a közösségi programoknak, az irodalomnak, a filmnek, a délelőtt 10 órakor kezdődő rendezvénnyel ennek a sokoldalú munkának és az intézmény névadójának rótták le tiszteletüket a résztvevők.

A mulatság Paprika Jancsi meséivel kezdődött, a gyerekek és szüleik jóízű nevetéssel indultak neki a felhőtlen hangulatú születésnapnak. A rend őrei is képviseltették magukat a jeles napon: az NKE Rendészettudományi Karának hallgatói és tanáraik látványos bemutatóval prezentálták a közelharc szabályos fogásait. A bátrabb gyerekek részt is vehettek a rendőri bemutatón, kivétel nélkül padlóra küldték a hallgatókat – természetesen azok engedékenységének hála.

Délben került sor Radnóti Miklós mellszobrának ünnepélyes felavatására. A művelődési ház és a kerület 1992 óta vár arra, hogy az üresen álló talapzaton ismét a költő mása emlékeztesse a járókelőket a nemzet egyik legnagyobb hatású művészére. Az ünnepségen részt vett Németh Szilárd, Csepel polgármestere, országgyűlési képviselő, Borbély Lénárd alpolgármester, országgyűlési képviselő és Morovik Attila alpolgármester. Elsőként Ligeti Ágnes, a művelődési ház megbízott vezetője köszöntötte a jelenlévőket, majd Vida István, a Csepeli Városkép Kft. ügyvezető igazgatója mondott meghitt hangú emlékező beszédet, amelyben Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni üzenetét tolmácsolta: “Fontos, hogy olvassanak. Nagyon fontos, hogy szeressék a verset.”

Vida István rövid történeti áttekintés után elmondta: “Ötven év távlatából, elképzeléseink és terveink tekintetében elődeinkkel alapvetően hasonló célokat vallunk: olyan helyet kell teremteni Csillagtelepen, ahol hagyományaink ápolása, valódi értékeink, kultúránk átörökítése és hiteles közvetítése a legfontosabb.”

Beretvás Csanádot, a mellszobor alkotóját méltatta beszédében Erdei Kvasznay Éva, képzőművész, művészetszervező. A Csepel Örökség-díjas alkotó hangsúlyozta: Beretvás Csanád “Istenáldotta tehetség”, aki érzékenységével, szakmai tudásával, szerénységével méltó a költő szobrának megalkotására. Bukovszky Lili Radnóti Miklós Éjszaka című versét adta elő, majd Körömi Gábor, a Köszöntő című költeménnyel rótta le tiszteletét. Radnóti Miklós mészkőből készült, a művelődési ház előtt elhelyezett szobrát Németh Szilárd polgármester két csepeli kislány, Ollé Boglárka és Ollé Borbála segítségével leplezte le. A szobornál elsőként Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni nevében helyeztek el koszorút, amelyet kedvenc virágaiból, margarétából és sárga tulipánból kötöttek. Csepel önkormányzata képviseletében Németh Szilárd, Borbély Lénárd és Morovik Attila helyezték el az emlékezés és tisztelet koszorúját, majd a Csepeli Városkép Kft. nevében Vida István járult koszorúval a szoborhoz, ahová ezután a résztvevők helyezhették el csokraikat. Németh Szilárd Csepel borával köszöntötte Bálinth Lehelt, aki 1969-1984 között vezette az intézményt és Gerhardt Ferencet, aki 1993-tól 2007-ig töltötte be ugyanezt a pozíciót.

A polgármester a köszönet csokrát nyújtotta át Szabó Juliannának és Horváth Lászlónénak, akik egykor munkájukkal segítették a Radnóti Miklós Művelődési házat, majd köszönetét fejezte ki Bálinth Lehelnének, aki a könyvtár vezetőjeként szolgálta a csepelieket. Az elismerés csokrát vehette át Hoffmann Andrásné is, aki gazdasági vezetőként járult hozzá az intézmény sikereihez. Nincsen születésnap torta nélkül: a 150 szeles csokoládétorta nagy sikert aratott – főleg a legkisebbek körében.

Az ünnepségen a zenét, mint annyiszor, most is a Csepeli Auth Henrik Fúvószenekar szolgáltatta, 12.30 órakor kezdődő koncertjükkel betekintést engedtek gazdag repertoárjukba. Deliagosz Paszkalisz, a Csepeli Görög Önkormányzat elnöke izgalmas, a tradícionális görög hangszerekről szóló előadásával csinált kedvet a Pyrgos Együttes zenéjéhez és a görög zenétől elválaszthatatlan tánchoz. Nagy tapsot kapott a Megaron Pantomim műsora, a különleges művészeti ág képviselői szavak nélkül meséltek a rendezvény színpadán. A nap egyik legvidámabb produkcióját a Budapesti Utcaszínház prezentálta: A lónak vélt menyasszony című előadás minden korosztály tagjait megnevettette. Megtalálták számításukat a népzene kedvelői is, a Botosánka Trió moldvai csángó népzenei koncertjét sokan várták és a zajos siker sem maradt el.

Kifulladásig, jobban mondva jóllakásig tartott a lángosevő verseny: a felakasztott finomságokat hátratett kézzel és igen nagy ügyességgel kellett elfogyasztani a bátor jelentkezőknek. A színpadi műsorszámok mellett megannyi színes, érdekes program várta a családokat: a szintén 50. születésnapját ünneplő Ikarus 311-es autóbusz üléseiben rengetegen megfordultak, a matuzsálem hatalmas méreteivel, ma már szokatlan formáival elvarázsolta alkalmi utasait. A gyerekek falovacskán és igazi paripán is kipróbálhatták magukat, az ingyenes lovaglási lehetőséggel rengetegen éltek, csakúgy, mint a játszóház és a kézműves asztalok játékkínálatával. A felnőttek biomasszázzsal, jóféle csepeli Rizmajer kézműves sörrel lazíthattak, a kulináris élvezetekről pedig széles ételválaszték gondoskodott. Szépen fogyott a zalai dödölle, a krumplis prósza és a kürtős kalács is, sokan a Gyradiko étterem görög finomságaira szavaztak, a Csillag Cukrászda pedig még édesebbé varázsolta az ünnepet. A születésnap utcabállal ért véget, a Maraton Band koncertje felért egy jókívánsággal: még legalább 100 ilyen tartalmas évet, Radnóti Miklós Művelődési Ház!


Minden jog fenntartva, cikkek, képek, forrás megjelöléssel használhatók! Forrás: www.csepelivaroskep.hu
Radnóti Miklós Művelődési Ház Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen híreinkről, programjainkról!