Hangszervarázs az Egressyben

2012-11-19 kategória: Csepeli Művészeti Hét, Csepeli Városkép megtekintve: 663

November 29-én délelőtt az Egressy Béni Református Művészeti Középiskolában, Madarász Iván Erkel-díjas zeneszerző szólisták segítségével három hangszert mutatott be. Ezek közül kettőt még azok is ismerhetnek, akik nem járják sűrűn a koncerttermeket, hiszen a zongorával és a hegedűvel sokszor találkozunk a rádiós és televíziós műsorokban.

Ujfalusi Ivett, a Vienna Konservatorium harmadéves hallgatója segített a zenetanárnak, aki amellett, hogy megszólaltatta a hangszerét, el is magyarázta annak felépítését. Még Madarász Iván is elismerte, hogy bár írt fagottra zenedarabot, mégsem tudná azt összeszerelni.

Ujfalusi Ivettől azt is megtudtuk, hogy több olyan csőből kell összerakni, amelyek jávorfából vannak és csak a fúváshoz használt cső van fémből. A megszólaltatásához még ez is kevés, hiszen kell hozzá egy nádnyelv is. Az sem mindegy hogy mely országban készítik és fontos az időpont is, hiszen az újakat több billentyűvel látják el, ami megkönnyíti annak megfújását. A skálán lefele zárt a hangterjedelme, ennek ellenére egy hajókürt hangja és egy medve brummogása is felismerhető volt.

A bemutatót végig figyelemmel kísérő gyerekeknek legjobban a hozzájuk írt Kis pingvin című zenedarab tetszett.


Minden jog fenntartva, cikkek, képek, forrás megjelöléssel használhatók! Forrás: www.csepelivaroskep.hu
Csepeli VárosképIratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen híreinkről, programjainkról!