Jelet hagyni

2013-05-03 kategória: Archívum, Csepeli Városkép megtekintve: 1,438

Vannak köz és vannak ünnepnapok címmel mutatja be szakmai életműve meghatározó állomásait Sára Ernő grafikusművész a Csepel Galériában. Az április 17-ei megnyitón Vida István, a Csepeli Városkép Kft. vezetője üdvözölte a jelenlévőket, s elmondta: a tárlat rendezése során megmutatkozott Sára Ernő hideg profizmusa és alkotásaival szemben tanúsított gyengéd törődése is. Csepel önkormányzatát Ábel Attila képviselte, aki Németh Szilárd polgármester nevében is köszöntötte a vendégeket. Az alpolgármester szerint „Csepelen is jól cseng Sára Ernő neve”; a megnyitó is kiemelkedően nagy érdeklődésre tartott számot. A tradíció és az innováció együttes jelenlétét emelte ki Feledy Balázs művészeti író, aki szerint Sára Ernő egész lénye és munkái is eleganciát és perfekcionizmust sugároznak. A művész kiállítását a 2009-ben elhunyt festőművész, Muray Róbert emlékének ajánlotta.

Sára Ernőnek köszönhetjük – többek között – a Magyarok Világszövetségének emblémáját, az 1989-ben készült Közép-Európa plakátot és Csepel új címerét is. Ahogyan ő fogalmaz: legfőbb forrása a magyar kultúrtörténet, amelynek finom nyelvezete, gazdag motívumrendszere köszön vissza munkáiban. Alaposság és elkötelezettség jellemzi, címertani, heraldikai ismeretei szilárd alapot adnak kreativitásának. Nem csupán munka, szívügy a hazai címerek kérdése: „Tettem egy olyan felajánlást, miszerint ingyen rendezem a főváros kerületeiben a címerek helyzetét, hiszen nagy az összevisszaság ezen a téren” – mondja a művész, aki nem csak itthon, hanem a határon túl is ápolja a vizuális nyelvet: a kárpátaljai Zsére címere is az ő kezét dicséri. Sára Ernő szerint az idő fontos tényező: fel kell tárni a hátteret, meg kell érteni az üzenetet és „nem szabad megelégedni a közhelyekkel, bár mindig innen indulunk. El kell hagyni a kor divatját, mert az idő múlik, és ami ma divatos, holnap nevetséges lesz.” Megbízói között a vidéki cukrászdától a gyáróriásokon keresztül a Magyar Nemzeti Bankig a legkülönbözőbb szervezeteket találjuk. „Minden munkámat, a legkisebbet is örömmel végeztem” – mondja derűsen.
A kiállítás megtekinthető május 7-éig, a Csepel Galériában, hétfőtől csütörtökig 8 és 16 óra között. A belépés ingyenes.


Minden jog fenntartva, cikkek, képek, forrás megjelöléssel használhatók! Forrás: www.csepelivaroskep.hu
Csepeli VárosképIratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen híreinkről, programjainkról!