Rendhagyó művészeti óra a Csepel Galériában

2012-11-30 kategória: Csepeli Művészeti Hét, Csepeli Városkép megtekintve: 1,576

A Csepeli Művészeti Hét első programja rendhagyó művészettörténeti órával kezdődött a Csepel Galériában november 27-én.

A rendhagyó művészeti óra előadói Csepel díszpolgárai, Lacza Márta Munkácsy-díjas festőművész és Dékány Ágoston grafikusművész voltak. A művészházaspár nem egy szokványos tanóra keretében közelítette meg az alkotók által elképzelt, sokféle módon megformált és ábrázolt műveket, hanem saját munkájukon keresztül adtak ízelítőt a képi kultúra megjelenítéséből. Dékány Ágoston a képzőművészet, a rajz és a festéssel kapcsolatos alapvető fogalmakat tisztázta bevezetőjében, majd kitért a grafikai munka technikai kivitelezésére. Felhívta a diákok figyelmét arra, hogyan ismerjék fel a műalkotások létrejöttét és miként nézzenek egy képzőművészeti kiállítást, különösen akkor, ha vásárolni is szeretnének valamit. „A rajz a legmodernebb technikai életünknek alapja. Mindennapi létünkben igen nagy szerepet játszik, sőt az esztétikában, a designban is megjelenik. A rajztudás az alapja minden művészeti munkának, legyen az grafika, festmény vagy kerámia” – emelte ki művészeti ismertetőjében a grafikus.

Lacza Márta előadásában férjével készített közös munkájukat, a Történelmi lapozó című könyvet mutatta be a diákoknak, mely az őskőkortól a XIII. századig tárja fel a régészeti tárgyrajzokat. A művésznő selyemfestményein, aquarelljein szemléltette, hogy milyen festői effektusok léteznek. Elmondta, hogy perspektíva nélkül nehéz bármilyen rajzot készíteni, majd a grafikai nyomás technikáit a rézkarc, a litográfia és linóleummetszet különbözőségein magyarázta a diákoknak. „Önmagában a festészet nehéz megélhetési forrást jelent. A férjemmel éveken át könyveket illusztráltunk a gyermekirodalomtól kezdve a tudományos munkákig. Ez arra késztetett minket, hogy jól meg tanultunk rajzolni” – tette hozzá beszédében a festőművész.

Mindketten egyetértettek abban, hogy a legnehezebb műfaj az emberábrázolás, ahol a kéz és arc arányai, érzelmi kifejezései döntően meghatározóak úgy a festészetben, mint a grafikában.

Végül a művészházaspár kérte a diákokat, ha idejük engedi, bátran látogassák a galériákat, és töltekezzenek a képzőművészek által megjelenített ezerarcú világ értékeiből.

A tartalmas alkalmi művészeti óra után a hétfőn nyílt Tisztelet Csepelnek című tárlatot tekintették meg a fiatalok.


Minden jog fenntartva, cikkek, képek, forrás megjelöléssel használhatók! Forrás: www.csepelivaroskep.hu
Csepeli VárosképIratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen híreinkről, programjainkról!