Ma van a Szociális Munka Napja

Csepelen hosszú évek óta hagyomány, hogy a Szociális Munka Napján köszöntik a szociális ágazatban dolgozókat, a Humán Szolgáltatások Igazgatósága munkatársait. A koronavírus- járvány miatt az ünnepi rendezvény idén elmarad, de a hála és az elismerés jár mindazoknak, akik a rászorulók, a bajba jutottak, a hátrányos helyzetűek megsegítésén fáradoznak. Nagyné Kovács Tímea Humán Szolgáltatások Igazgatóságának vezetője lapunkhoz eljuttatott köszöntőjében, kifejtette, az idei ünnep más, mint az előző években volt.

“Ezen a napon hagyományosan évről évre összegyűlünk és ünnepeljük a szociális szférában dolgozókat, akik hitük és meggyőződésük erejével nap mint nap a rászorulók, bajba jutottak, hátrányos helyzetűek megsegítésén fáradoznak. Ez az a nap, amikor a figyelem azokra a szakemberekre irányul, akik az év minden napján segítik, gondozzák a segítségre szoruló honfitársainkat. Olyan választott hivatás ez, amely az embert fizikai és lelki szempontból az átlagosnál is nagyobb mértékben veszi igénybe. A szociális munkás egész személyisége a munkaeszköze. Nehéz hivatás a miénk, hiszen nemcsak sokoldalú szakértelmet, felkészültséget kíván, de hatalmas áldozatvállalást, emberséget, őszinte együttérzést is. A szociális munkásnak nem lehet rossz napja, hiszen tőle mindig segítséget kérnek és várnak, de mindezt mosolyogva kell tennie.

Az idei ünnep nem olyan, mint a megelőző években. A koronavírus mindenki életére nagy hatással van, életünk teljesen átrendeződött az elmúlt hónapokban. Toleranciát, türelmet, életmódváltást, lemondást kíván, de legfőképpen azt mutatja meg, hogy mennyire törékenyek és egymásra utaltak vagyunk.

Az elmúlt hónapokban, a kifejezetten embert próbáló időszakban több áldozatot, felelősséget vállaltak munkatársaim.  Tavasszal az intézmények zárása után a bölcsődékben dolgozó kisgyermeknevelők, dajkák, konyhai dolgozók, a fogyatékos ellátást biztosító munkatársaink látták el azokat a csepeli idős lakosokat, akik vállalták, hogy otthonukban maradnak. Ez nagy változás volt munkatársaim „életében”, hiszen nem ez az ő profiljuk. De ebben a helyzetben is helyt álltak! Töretlen hittel és emberséggel segítettek, pedig sajnos előfordult, hogy nem mindenki köszönte meg munkájukat. Sokkal többen voltak azonban azok, akik hálájukat, köszönetüket fejezték ki munkájukért.

Az idősek átmenti gondozóházában munkatársaim napi 24 órában vigyázták és látták el az ott élőket, fokozott előírások betartásával. A bent élő időseknek is nehéz volt ez az időszak, hiszen nem találkozhattak személyesen hozzátartozóikkal, így azt videó hívás lehetőségével biztosítottuk és biztosítjuk jelenleg is.

Házi segítségnyújtásban dolgozó gondozónőink számára is nehéz volt, hiszen sok idős csak rájuk számíthatott, akár azért, mert nincs hozzátartozója, akár a hozzátartozók felelősségteljes magatartása miatt is, hiszen figyeltek arra, hogy idős hozzátartozóik egészségét megőrizzék. Végezték és végzik munkájukat töretlen erővel és hittel.

Család és Gyermekjóléti Szolgálat és Család és Gyermekjóléti Központ munkatársai sem hagyták magukra a lakosokat. Biztosították a személyek, családok, gyermekek családgondozását, pszichológusaink tanáccsal látták el a hozzájuk fordulókat. Veszélyhelyzet ellenére,  otthonukban is felkeresték azokat a  családokat, ahol szükség volt rájuk.

De nem szeretném kihagyni a „háttérben „dolgozó munkatársainkat sem. Köszönet a technikai személyzetnek, akiknek megállás nélkül kell a felületeket fertőtleníteni, a varrónőnek, akire bizton számíthattunk és számíthatunk most is az orr-száj maszk számának pótlásában, gyarapításában. Az üzemeltetésben dolgozó munkatársaimnak, akik a kollégák biztonságos szállításban vagy a gyermekek étkeztetésében vettek részt.  Köszönet a gazdasági munkatársaknak, akik megoldották a lehetetlent a beszerzések területén is.

Köszönöm vezetőtársaimnak, akik szakmai felkészültségük legjavát nyújtva segítették kialakítani és meg nem szűnő éberségükkel fenntartani a különleges eljárási rendeket, nagy türelemmel vissza-visszatérően figyelmeztetve dolgozót a veszélyekre, a szabályok betartásának fontosságára.

Köszönöm önkénteseink munkáját is, akik segítséget nyújtottak az idősek ellátásában. Köszönöm Polgármester Úr, az Önkormányzat, valamint a Polgármesteri Hivatal munkatársainak a támogatását.

Őszinte megbecsülésemet fejezem ki munkatársaimnak, akik nap, mint nap hitükkel és meggyőződésükkel azon fáradoznak, hogy a rászorulóknak – legyen az gyermek, felnőtt, időskorú, fogyatékos – az emberi méltóságot tiszteletben tartva adják meg a tőlük telhető segítséget. Köszönöm a munkáját minden munkatársamnak, hiszen nemcsak a jóságukról, emberségükről, szeretetükről tesznek tanúbizonyságot nap mint nap, hanem arról is, hogy hivatásszerűen is lehet odaadóan, mindenki iránt szeretettel és jósággal fordulva segítséget nyújtani.”

Köszönöm, hogy együtt dolgozhatunk!