Rólunk

Csepelen a Kossuth Lajos utca 115.sz.alatt található egy épület, amely az elmúlt évtizedek során számos tevékenységnek adott otthont, és mára a csepeli nyugdíjasok szabadidejének kellemes és hasznos eltöltését szolgálja, reméljük végleg.

A házat a Fővárosi Önkormányzat a nyolcvanas években építette a csepeli nyugdíjasok részére, szociális ellátás céljából, majd a rendszerváltással az MDF kapta meg használatra. A párt megszűnésével, az épületet vállalkozóknak adták ki gazdasági tevékenység folytatására, akik vendéglátó ipari egységként üzemeltették. A vállalkozók nem találták benne meg a számításukat és leamortizálva elhagyták az épületet.

2014-ben Csepeli Önkormányzata, Németh Szilárd István országgyűlési képviselő, Csepel polgármestere irányításával új célok megvalósításába kezdett. 76,5 M Ft ráfordítással teljesen felújították a házat, amely így már alkalmassá vált egy európai szintű közösségi célok kiszolgálására alkalmas épületté.  A belső építészeti munkák Láng Judit tervező irányításával és tervei alapján készültek. Az épületet 2014. október 1-én, az Idősek Világnapján adták át a csepeli nyugdíjasok részére. Németh Szilárd István a ház megnyitó ünnepségén köszöntötte a csepeli nyugdíjasokat, reményét fejezte ki, hogy a felújított nyugdíjas közösségi ház megfelelő hely lesz sok fajta program megrendezésére. Elmondta: bízik benne, hogy az idősebb korosztály itt jól fogja magát érezni megköszönte áldozatos munkájukat és kívánt jó egészséget és sok boldog évet.

A Nyugdíjas Közösségi Ház programjait évente 20-22 ezren látogatják. A programokra jelentkezőknek regisztrálniuk kell, mert a ház csak meghatározott létszám befogadására alkalmas. A ház vezetése igyekszik úgy összeállítani a rendszeres programokat, hogy minden jelentkezőnek lehetősége legyen részt venni rajta.

A programok összeállításánál igyekeznek minden igényt kielégíteni. A rendszeres programokban megtalálható az egészségmegőrző programok, kímélő torna, egészségmegőrző ismeretterjesztő előadások (gyógymasszázs, lábmasszázs, hastánc), a szellemi frissesség megőrzését szolgáló programok (angol nyelv tanulása, kvíz játékok, sakk, kártyajátékok, társasjátékok), ismeretterjesztő programok (úti beszámolók), szórakoztató programok (könnyű és komolyzenei koncertek, táncos délutánok).  Jogi tanácsadással is segítik az arra rászorulókat.

Számos büszkeséggel rendelkezik a ház. Kórus alakult, melyet a csepeli rendezvényekre is szívesen hívják meg énekelni. Évente megrendezik a csepeli nyugdíjasok táncversenyét.  A versenyt a közönség nagy száma miatt a Királyerdei Művelődés Ház színháztermében tartják. Országos sakk elődöntőket szerveznek. Minden évben az Országos Senior Sakkbajnokságon első három helyezett között csepeli játékos is helyezést ér el. Snapszer versenyeket is rendeznek.

Minden évben ünnepi műsorral emlékeznek meg a Csepeli Nyugdíjas Közösségi Ház átadásának évfordulójáról. Az érdeklődők nagy száma miatt ezt a műsort is a Királyerdei Művelődési Házban rendezik meg.

Végül köszönetet kell mondani a Csepeli Önkormányzat vezetésének, akik nagy szeretettel, segítőkészséggel, és támogatással figyelik a Közösségi Ház működését.