Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Csepeli Szüreti Mulatság

2015. szeptember 26. @ 10:00 - 20:00

A Királyerdei Művelődési Házban 2015. szeptember 26-án a zord időjárás ellenére is vidám volt a hangulat az első Csepeli Szüreti Mulatságon, amely hagyományteremtő céllal került megrenezésre. Kevesen tudják, hogy Csepel több évszázados szőlőtermesztő múlttal rendelkezik, amit a szőlőműveléshez kapcsolódó események bemutatásával elevenítettünk fel: a betakarítást szőlőpréseléssel, a következő évi termés biztosítását szőlőtőke telepítésével.

Az eső kicsit átformálta a terveket, de a művelődési ház épületében sikerült a legtöbb programot megvalósítani. A színházteremben a Pódium Színház zenés meseelőadásában kalózok keresték a legnagyobb kincset, majd a csepeli gyerekek vették birtokba a színpadot és perdültek táncra. A Csepp Csepel és a Kis Csepel néptánc bemutatója mellett gyönyörű magyar női viseletekkel is megismerkedhettek látogatóink. A Szüreti Folklórparádé fülbemászó dallamokkal és tradicionális magyar táncokkal szórakoztatta a nagyérdeműt. Az aulában a színpadon Rokker Zsolti tette próbára rekeszizmaikat, majd a Cascade Music Jam teremtett táncra csábító retró hangulatot. Balássy Betti és Varga Feri fellépése is sokaknak szerzett örömteli perceket.

A kicsiket és nagyokat a kamarateremben az ugráló vár, a csocsó- és a pingpongasztal mellett népi játékok várták, kézműves foglalkozáson is részt vehettek: a szőlőre vigyázó madárijesztő készítésével és mézeskalács mintázásával tehették próbára kreativitásukat. Az állatsimogató sztárja a csüngő hasú malacok mellett a 3 hetes törpekecske gida volt.

A gyerekek nem szerettek volna kimaradni a szőlőtelepítésből sem; esernyővel és gumicsizmával felszerelkezve ültették el az előkészített tőkéket, Otellót és Pölöskei muskotályt helyeztek az újonnan kialakított szőlődomb tövébe. A művelődési ház udvarának átalakítását Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzatának és a HungaroControll Zrt pályázata segítségével sikerült megvalósítani. A szőlő mellett 8 feketefenyőt telepítettek a Csepeli Városgazda munkatársai; tornyos csúszdás, hintával, libikókával felszerelt játszótér, valamint egy szaletli került kialakításra, amit hamarosan birtokba is vehetnek az idelátogatók.

Lángos, palacsinta, kürtős kalács illata csábította fogyasztásra a vendégeket, a finomságokat pedig a frissen préselt musttal, illetve a Gál Pincészet kiváló Csepel-szigeti boraival öblíthették le a látogatók. Természetesen a családi vetélkedő sem maradt el, vidám ügyességi feladatok megoldásával szőlőhöz és Csepelhez kapcsolódó ajándékcsomagot nyertek a résztvevők. A Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény is várta az érdeklődőket, akik Csepel múltjával ismerkedhettek meg.

A nap legjobb pillanatait további képek segítségével is felidézhetjük:

https://picasaweb.google.com/106920099163582631483/20150926__CsepeliSzuretiMulatsag

 

időpont: 2015. szeptember 26., szombat

10:00          Szőlővadászat – a Pódium Színház zenés meseelőadása

11:00          Szőlőtaposó – a Csepp-Csepel és a Kis Csepel Táncegyüttes fellépése, kísér a Gázsa Zenekar

12:00             Szőlőtelepítés: gyere el, és ültess Te is egy szőlőtőkét a művelődési ház kertjében

13:00             Szüreti folklórparádé – fülbemászó dallamok, tradicionális magyar táncok a Csepeli Virtuózok kíséretében

14:00             Must vagy soha – a színpadon Rokker Zsolti és a Nagymutter

15:00             Családi vetélkedő (jelentkezés aznap a helyszínen)

15:30 – 20:00 Retro buli a Cascade Music Jam Zenekarral

    

közben:

18:00          Varga Feri és Balássy Betty fellépése

 

 

Ezenkívül: szőlőpréselés, must kóstolás, szekerezés, hordólovaglás és más népi játékok,

kézműves foglalkozás, parasztudvar és állatsimogató

 

Gasztronómia: töltött szőlőlevél, rostonsültek, kürtőskalács, a Gál Pincészet Csepel-szigeti                          borai

 

Támogatók: HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt.

Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt.

 

 

A belépés díjtalan, mindenkit szeretettel várunk!

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

Részletek

Dátum:
2015. szeptember 26.
Időpont:
10:00 - 20:00
Esemény kategória:
Esemény címkék:
, , , , , , , ,
Honlap:
http://www.csepelivaroskep.hu/kiralyerdei/programok/csepeli-szureti-mulatsag/

Helyszín

Királyerdei Művelődési Ház
Szent István út 230
Budapest, 1213 Magyarország
Honlap:
http://www.csepelivaroskep.hu/nyugdijashaz/helyszin/kiralyerdei-muvelodesi-haz/