Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Trianon Kiállítás

2016. június 4. @ 08:00 - 2016. június 25. @ 17:00

A Trianoni diktátum története és következményei

Megtekinthető: június 4 – 25.

„A Trianoni diktátum története és következményei” címmel nyílt kiállítás a Királyerdei Művelődési Házban. Az ünnepélyes megnyitón Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese elmondta, a magyar történelmi múlt egy olyan eseményéről emlékezünk meg, amely Magyarországnak nemcsak a XX. századi történetét, hanem jelen századunkét is meghatározza.

– A trianoni utódállamok fő célja, hogy a Trianon által kijelölt határokat etnikai határrá tegyék. A mi feladatunk az, hogy ezt a folyamatot megakadályozzuk. Fontos, hogy a Trianonnal kapcsolatos tudást továbbadjuk a következő generációk számára, amelyben meghatározó szerepe van az oktatásnak – mondta Fráter Olivér, aki megjegyezte, Magyarországon sajnos még mindig vannak olyan oktatási intézmények, amelyekben a tanulók nem kapják meg Trianonról a szükséges érzelmi-tartalmi tudást. Reményét fejezte ki, hogy a Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény Kiállítását minél több csepeli diák meglátogatja.

GALÉRIA

 

A megnyitón közreműködött Szórádi Rozália (ének), és Szánkár Gergő (tárogató).

A történelmi tablók lényegre törően, képekkel illusztrálva mutatják be a trianoni döntéshez vezető utat, a békekonferenciát, Erdély, Felvidék és Délvidék megszállását, a magyarüldözéseket és a revíziós mozgalmakat. A kiállított tárgyak között megtekinthetünk csepeli gyártású puskatöltényeket, első világháborús kitüntetéseket és revíziós emléktárgyakat. A várpalotai Trianon Múzeum és a Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény időszaki kiállítása június 25-ig látogatható.

Csepel.hu

Részletek

Kezdés:
2016. június 4. @ 08:00
Vége:
2016. június 25. @ 17:00
Esemény kategória:
Esemény címkék:
, , ,
Honlap:
http://www.csepelivaroskep.hu/kiralyerdei/programok/trianon-kiallitas/

Helyszín

Királyerdei Művelődési Ház
Szent István út 230
Budapest, 1213 Magyarország
Honlap:
http://www.csepelivaroskep.hu/nyugdijashaz/helyszin/kiralyerdei-muvelodesi-haz/