Egy különleges fotográfus Csepelről: Rizsavi Tamás

A csepeli születésű 27 éves Rizsavi Tamás fotográfus máris a világhírnév felé tart: képeit nemcsak a magyar újságok és marketing cégek vásárolják meg, hanem olyan neves külföldi lapok is, mint a National Geographic Magazine. Népszerűségét jelzi, hogy hivatalos közösségi oldalán 117 ezer követője akad. Mindemellett rendes polgári foglalkozása is van: mozdonyvezető a MÁV-Start Zrt.-nél. A vasutas munkájáról ugyanúgy nem mondana le, mint a fotózásról. Munkájáról, kalandjairól tartott előadást a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Sétáló utcai könyvtárában október 3-án.

Rizsavi Tamás az Eötvös József Általános Iskolába járt, és gyerekkora óta két dolog érdekli igazán: a vasút és a fotográfia. A gyerekvasútnál hat évet szolgált, a MÁV-Startnál pedig hét esztendeje mozdonyvezető. Először a vonatokat fényképezte, aztán mindent, amit meglátott és érdemesnek találta megörökíteni. „Tíz évig autodidakta módon tanultam a fotózást, utána elvégeztem egy OKJ-s tanfolyamat. Először csodálkoztak, mit keresek én egy OKJ-s tanfolyamon, hiszen akkor már külföldön is ismerték a képeimet, de a vállalkozásom gyakorlásához szükséges volt megszerezni a végzettséget. Néhány tantárgy ugyanakkor határozottan az előnyömre vált, például a művészettörténeti ismeretek.”

Rizsavi Tamás képeinek különlegessége a gazdag színvilág, a ritka szemszögökből készített fotók, az elcsípett pillanatok, amelyekért fáradhatatlanul megdolgozik. Vallja, hogy egy igazi fotográfusnak rengeteg kitartásra, türelemre és kutyagolásra van szüksége egy jó fotó elkészítéséhez; aki nem így tesz, nem lesz belőle említésre méltó fotós. Néha napokig járja a várost, mire sikerül elkapnia a megfelelő pillanatot. Egyik specialitása az extrém fotózás, amikor magasból készíti a felvételeket. „Ilyen helyekről sosem készülnek képek. Felmásztam már számos panelház és hidak tetejére, az Országház vagy a Budai Vár kupolájának csúcsára, legutóbb egy daru legmagasabb pontjára a most épülő Puskás stadionnál. Emlékszem egy esetre, amikor az Erzsébet híd pilonjának tetejéről fotóztam Budapestet, mert ebből a nézőpontból még nem készült kép a városról. Egyszer csak megállt egy rendőrautó a hídon, egy sávon rögtön leállították a forgalmat, engem pedig felszólítottak, hogy azonnal másszak le. Persze, volt engedélyem a mászásra, de egy félreértés miatt ezt nem tudták – nem egészen fél órába telt, mire tisztázódott a helyzet. Csepelről is több alkalommal készítettem magaslati fényképeket panelházak vagy a víztorony tetejéről. A 314 méter magas lakihegyi adótornyot is megmásztam. Erre csak egyszer van lehetőség egy évben, amikor áramtalanítják. Legalább egy órába telt, mire felmásztam, de megérte, mert különleges képek születtek onnan.”

Rizsavi Tamás fényképeit utazási irodák, marketing cégek vásárolják meg reklám célokra, de jó néhány hazai és külföldi újság is szívesen közli őket. A rangos National Geographic magyar és idegen nyelvű kiadása rendszeresen rendel tőle képeket, de például a brit The Sun lapban is megjelent már alkotása. Legutóbb a világ egyik leghíresebb német vasúti magazinja, az Eisenbahn közölt egy ötoldalas riportot és sok-sok képet a csepeli Rizsavi Tamásról.

Cs. A.