Világhírű állatszobrok a csepeli gyár egy műhelyében

Bemutatót tartottak az egykori Csepel Művek területén, a Bronzöntő utcában található Gábor M. Szőke Stúdió alapítói, egyben mindenkit meginvitáltak a DANTE XXI. háromnapos kortárs művészeti fesztivál programsorozatára október 12-én. Szőke Gábor Miklós képzőművész monumentális állatszobrairól híres nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is. A csepeli műhelyben négy éve dolgoznak. Borbély Lénárd polgármester gratulált a képzőművésznek, és egy Csepel zászlót adományozott a stúdiónak. Kispál György plébános megáldotta a műhelyt. Lendvai Zoltán rédicsi plébános, akit „gördeszkás atyaként” is ismernek, a sport szeretetét hangsúlyozta.

Borbély Lénárd arról beszélt köszöntőjében, hogy Csepel olyan hely, ahol támogatják a művészet megújítását. Ezért is jó dolog, hogy egy ilyen stúdió működik a kerületben. Egyre többen fedezik fel a térséget. Olyan nemzetközi hírű szobrászművész, mint Szőke Gábor Miklós és a stúdiója közösségi programjaival kiegészítik és frissítik Csepel megújuló arcát. Vállalkozása értékteremtő erővel bír, és – családi összefogása eredményeként — fontos üzenetet közvetít a család éve szempontjából a jövő generációja számára. A DANTE XXI. program és az alkotó szobrai mindenkihez szólnak, szerethetők és erőt sugároznak. Az egykori csepeli gyár területe város a városban, ahol alig folyik ipari termelés. Ez a stúdió azonban egyszerre művészi és ipari műhely.

Szőke Gábor Miklós bejelentette, hogy a stúdió hivatalosan is megnyitotta kapuit. A stúdiót 2014-ben alapították társával, Hauer Bertával. Először csak az utca közepén található műhelyt vették meg, majd szép lassan bővültek, felújították az épületeket, ma pedig már egy egész stúdió létesítményen belül folyik a munka. A DANTE XXI alatt három csarnok látogatható. Az egykori Weiss Manfréd Művek története egyedülálló, a képzőművész ebben értéket látott és ezt fogalmazta át a saját stílusával, miközben megőrizte a múlt dicsőségét, az épületek ipartörténeti fontosságát. A stúdió missziója az értékteremtés, fontosnak tartják az alkotói munka fizikai megtestesülését, a szakmunka megbecsülését. A stúdióban a művészet és az ipar szorosan összekapcsolódik, az értékteremtésen kívül lényeges a munkahelyteremtés. Bár kicsi vállalkozásról van szó, imázsértékű vállalat létrehozása a cél.

Szőke Gábor Miklós jelentősebb és ismertebb alkotásai közé tartozik a Fradi sas szobor, amely az Üllői úti sportpályánál látható. A nyári fesztivál idején az ő nagy szoborkutyái őrizték a Margit-szigetet. A világ számos pontján megtalálhatóak a köztéri alkotásai, amelyek jellegzetesen hatalmas méretű állatszobrok. Szobrai hatással vannak az épített környezetre és kultúrára.

A CAFe Budapest kortárs művészeti fesztivál közös szervezésében három napon keresztül a stúdió képzőművészeti és gasztrokulturális programokkal készül. Péntek és szombat este nyitott műhely és tárlatvezetéseket tartanak. Vasárnap délelőttől intenzív gasztrokulturális élményt nyújtanak Wossala Rozinával és Szőke Gábor Miklóssal. Modern tálalásban megidézik Weiss Manfréd szellemét, bemutatják a korabeli Budapest piacának és vendéglőinek ízeit. Vasárnap délután felnőtteknek tárlatvezetés tartanak, a gyermekeket pedig kreatív foglalkozásokkal várják. A látogatók megismerhetik Pintér Ágnes ólomüveg-művész és Silye Juli grafikusművész tudományát.

A pénteki eseményen kérdeztük Szőke Gábor Miklóst:

Hogyan kerültek annak idején éppen Csepelre?

Előtte Budaőrsön volt a műhelyünk, de kerestünk egy nagyobbat, mert a régit kinőttük. Négy évvel ezelőtt így esett a választásunk a csepeli gyár egyik csarnokára. Megtetszett a miliő, a hangulat, a tér, az arányok. A műhelyt folyamatosan alakítottuk, fejlesztettük a mostani formájára. Megszerettük Csepelt, látjuk a fejlődést a környezetünkben.

Melyek a legemlékezetesebb szobrai?

Még egyetemista koromban készítettem a Rinocérosz szobrot. A Fradi sas az első nagy köztéri alkotásaim egyike. Washingtonban egy kutyaszobrot, Atlantában madárszobrot, Moszkvában medveszobrot, a felvidéki Somorján egy lovat ábrázoló szobrot készítettem.

Milyen alkotások készülnek most?

Többek között egy nagyméretű lószobrot készítek, amelyet Vietnamban, Saigon városában állítanak majd ki köztéren. A műhelyünkben ugyanakkor különleges bútorokat is előállítunk.

Cs. A.