Ingyenes influenza elleni védőoltás

A 2018/2019. évi influenza szezonban is lehetőség nyílik  a 60 éven felüliek, valamint egyes krónikus betegségben szenvedő személyek térítésmentes influenza elleni védőoltására. Az influenza vírusok által okozott, ragályos légúti betegség.

A legfőbb tünetek: láz, fejfájás, köhögés, torokgyulladás, ízületi-, illetve izomfájdalom, általános levertség, fáradékonyság. A magas láz a csecsemők, az idősek és a tartós betegségben szenvedők számára veszélyes lehet, megterheli a szívet, a tüdőt, felboríthatja az anyagcserét), de ronthatja a vese-, máj-, és a vérképző szervi betegségekben szenvedők állapotát is. Gyakrabban lépnek fel szövődmények – hörghurut, tüdőgyulladás – az immungyengeségben (daganatos betegek) szenvedőknél, az időseknél, a dohányosoknál.

Az influenza elleni oltások elsődleges célja az, hogy  egyéni védelmet nyújtsanak azon személyeknek, akiknél egy esetleges influenzavírus-fertőzés alapbetegségük, vagy életkoruk miatt súlyos lefolyású lehet. Az oltóanyagban olyan vírusrészecskék vannak, amelyek nem okoznak betegséget, hanem “felkészítik” az immunrendszert az influenza elleni védekezésre.

A védettség kb. 2 hét alatt fejlődik ki és több hónapig tart.

A kórokozó változékonysága miatt minden évben új oltóanyagot állítanak elő. és az oltást is minden évben meg kell ismételni. A hazai influenza vakcina élő vírust nem tartalmaz, így megbetegedést sem okozhat. Az oltást követően csak igen ritkán lépnek fel olyan nem kívánt mellékhatások, mint láz, fejfájás. Helyi reakciók (bőrpír, duzzanat az injekció helyén) az oltottak mintegy 20%-ánál jelentkeznek, de ezek a reakciók általában enyhék, és 1-2 napon belül elmúlnak.

Az oltóanyag 2018. október 15-től elérhető a háziorvosi rendelőkben.