Csepeli Sörfesztivál ötödjére

Immár ötödik alkalommal rendezték meg a Csepeli Sörfesztivált a Királyerdei Művelődési Házban a Csepeli Német Önkormányzat és a Csepeli Svábok Szabad Kulturális Egyesülete szervezésében.

Hamisítatlan sváb zene és tánc, kulturális programok és az ilyenkor elmaradhatatlan folyékony kenyér várta az 5. Csepeli Sörfesztiválra látogatókat. A Csepeli Önkormányzat által támogatott rendezvény a már hagyományosnak tekinthető lovaskocsis felvonulással indult a Görgey térről a Királyerdei Művelődési Házhoz, ahol egész napos programmal várták az érdeklődőket. Lászlóné Balázsovits Magdolna, a Csepeli Német Önkormányzat elnöke lapunknak elmondta, céljuk, hogy minden évben legalább két-három alkalommal összehozzák a hazai sváb közösséget. A Sörfesztivál – akárcsak a sváb bál – egy hagyományőrző közösségi rendezvény, ahol nemcsak a csepeli, hanem a környező települések német nemzetiségi kultúrcsoportjai, zenekarai is bemutatkozhatnak.

Fellépett a Csepeli Csodakút Egyesített Óvoda Népművészeti-Kézműves és Német Nemzetiségi Tagóvodája, a Csepeli Német Nemzetiségi Gyermek Táncegyüttes, a Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium diákjai és a Csepeli Német Nemzetiségi Ifjúsági Táncegyüttes. Az eseményre meghívást kapott még a Takser Spatzen Zenekar és a Heimatklang Zenekar Taksonyból, a Lustige Scwaben táncegyüttes Dunaharasztiból, a Szigetszentmártoni Hexerei Tánccsoport és a Szigetcsépi Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttes. Még a Balaton partjáról, Szántódról is érkeztek vendégek, a helyi Magyar Népdalkör képviseletében. A gyermekek körében óriási sikert aratott a Szigetszentmiklósi Lovas Klub lovaskocsija, amellyel a művelődési ház környékén lehetett rövid túrát tenni.

A nemzetiségi hagyományőrzés után a mulatságé volt a főszerep, a Sörfesztbált Borbély Lénárd, Csepel polgármestere nyitotta meg. A Lustige Musikanten zenekar Kaltenecker Gábor vezetésével késő estig tartó fergeteges sváb hangulatot varázsolt a Királyerdei Művelődési Ház falai közé.