Siker Los Angelesben: bemutatták a Meghalni Ukrajnáért című dokumentumfilmet

Élénk érdeklődés mellett vetítették le Csarnai Attila csepeli újságíró díjnyertes alkotását, a Meghalni Ukrajnáért című dokumentumfilmet a Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon a Leammle’s Royal Theater-ben október 19-én.

Az utóbbi hetekben feszültté vált ukrán-magyar kapcsolatok miatt a közönség különösen kíváncsi volt rá, hogyan érinti a kárpátaljai magyarokat a négy éve kirobbant kelet-ukrajnai háború. Az alkotás idén szeptemberben a Hét Domb Filmfesztiválon a dokumentumfilmek kategóriájában ötven pályamű közül harmadik díjat nyert.

A dokumentumfilmet először tavaly áprilisban mutatták be az Uránia Filmszínházban, majd a Magyar Televízió vetítette le több alkalommal. A film az orosz-ukrán konfliktusról és a harcok során elesett magyar nemzetiségű katonákról szól, akik Ukrajnáért áldozták életüket. A Magyar Média Mecenatúra Program által támogatott alkotások közül a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szakértői, valamint a fesztivál szervezői közösen választották ki a filmet, hogy bemutassák a Los Angeles-i magyar és amerikai közönségnek. A rangos fesztivált október 18-31-e között rendezik meg, amelyen az elmúlt év legjobb magyar filmjeit vetítik le.

Bunyik Béla, a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál alapító elnök-igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a fesztivál célja a magyar film és a magyar művészek bemutatása mellett a magyar nyelv terjesztése. “Fontos, hogy az Amerikában élő második-harmadik generációs magyarok is lássák, mi történik Magyarországon. A filmek angol felirattal mennek, minden évben vetítjük a magyar Oscar-nevezést.”