Új szívet kapott egy csepeli férfi a városmajori szívklinikán

Sikeres szívátültetésen esett át az 58 éves Rácz Pál a Városmajori Szív- és Érsebészeti Klinikán. A csepeli férfi kilenc éve betegeskedett a szívével, több műtétet hajtottak rajta végre, az utolsó esélye a szívátültetés maradt. Orvosai a napokban közölték vele, hogy alkalmas szívet találtak számára, vállalkozik-e a műtétre. A férfi beleegyezése után rohammentővel szállították el a városmajori klinikára. Munkatársunknak sikerült telefonon elérnie Rácz Pált, aki mondta, hogy már sétálgat a kórteremben, és minden csepelinek köszöni az érte való aggódást.

Lapunk tavaly számolt be róla, hogy Rácz Pál szívátültetésre vár. Korábban víz-, gáz- és fűtésszerelőként dolgozott, végül leszázalékolták. Orvosai azt mondták, hogy a koszorúere el van záródva. A Jahn Ferenc Kórházból átvitték a városmajori szívsebészeti klinikára, hogy jobb ellátást kapjon. Értágítást végeztek a szívén, amit még háromszor megismételtek. Később közölték vele, hogy annyira gyenge a szíve, hogy csak a szívátültetés segíthet. Az egyik szívkamrája 18, a másik 22 százalékon működött. Várólistára tették, hogy ha donor érkezik, elvégezhessék a műtétet.

Szívműtétje előtt orvosaival aprólékosan átbeszélték, hogy mire készüljön fel. A műtét után legalább hat hétig a kórházban kell maradnia. Az első héten csak úgy fogadhat látogatókat, hogy egy üvegfalon keresztül beszélgethet velük. Egy évig maszkban és kesztyűben kell járnia. A klinika pszichológusa biztatta, hogy mindvégig mellette lesz.

Rácz Pál a következőket mondta munkatársunknak telefonon: „Köszönöm szépen, túl vagyok a nehezén, a műtét sikerült. A csepeli önkormányzat jóvoltából a Simon Bolivár sétányon található idősek otthonában laktam, hogy állandó felügyelet alatt legyek. Egyik este értesítettek az orvosok, hogy érkezett egy szív, készen állok-e a műtétre. Beleegyeztem, pár perc múlva már ott is volt a mentő. Dr Hartyánszky István szívsebész műtött meg. Nem tudom, kinek a szívét kaptam, de azt mondták, erős, jó szívet ültettek be. Az első napokban elkülönítőben voltam. Most maszkban, kesztyűben, sapkával a fejemen mászkálok a kórteremben. Az étvágyam jó, derűs a hangulatom. A barátnőm majdnem minden nap meglátogat, de jönnek a barátok is. Köszönet a csepelieknek, akik gondolnak rám!”

Rácz Pál az első csepeli, akin szívátültetést hajtottak végre.

Cs. A.