Egy csepeli lány hátizsákkal a Föld körül

Nem mindenkinek adatik meg a lehetőség, hogy mindent maga mögött hagyva világot lásson. Zsuzsi, azaz Female Yeti (femaleyeti.hu) élete tizenhárom éve vett igazi fordulatot, amikor karrier reményében Angliába költözött, majd hátrahagyva addigi életét igazi hátizsákos utazóként világjáró körútra indult.

Angliai évek

Zsuzsi kiegyensúlyozott sikeres blogger, inspiráló előadásokat tart, tele van tervekkel, de nem mindig volt ez így. Az egyetem elvégzése után két közgazdasági diplomával a zsebében próbált elhelyezkedni, munkát találni. A hónapokig tartó reménytelennek tűnő keresgélés, a kudarcok után úgy döntött külföldön próbál szerencsét. „2005 nyarán végső elkeseredésemben fogtam a 18 ezer forint megtakarított pénzemet, és nyelvtudás, tapasztalat nélkül repülőre ültem, és Angliába utaztam. Kezdetben családoknál vállaltam au-pairkedést, azaz gyermekfelügyeletet, közben pedig szorgalmasan tanultam a nyelvet.”

8 év a BBC-nél

Egy év után, amikor már úgy érezte elég magabiztos a nyelvtudása, megpróbált tovább lépni új munkát találni. Hirdetést adott fel, hogy bárban vállalna munkát, és bármily meglepő és furcsa a BBC is jelentkezett nála. Állásinterjúra hívták, és a lelkesedését látva fel is vették. Egy év múlva átkerült egy másik épületbe a recepcióra, majd a facilities management (létesítménygazdálkodás) irodájában kapott munkát. Évekig a BBC főépületében, a TV Centre-ben dolgozott, de azt megszorítások miatt eladták. Áthelyezték a BBC-t egy másik épületbe, sokakat elbocsátottak. Már nem voltak showműsorok, hírességek, izgalmas csapatmunka. „Már csak azért mentem be dolgozni, hogy pénzt keressek, már nem érdekelt a munkám, nem éreztem hasznosnak magamat. Úgy láttam, elérkezett az idő, hogy lezárjam életemnek ezt a szakaszát. Ebben az időszakban találkoztam egy ismerősömmel, aki éppen akkor tért haza féléves délkelet-ázsiai útjáról és rengeteget mesélt, akkor öt perc alatt döntöttem úgy, hogy én is útnak indulok.”

Irány a Himalája!

Zsuzsi előtte is szeretett utazni, főként társas utazásokon vett részt a barátaival. Ez azonban egy egészen más kalandnak ígérkezett. A felkészülés időszaka izgalmas másfél év volt. Ez idő alatt az összes kiadását leredukálta. Gyűjtögetett, másodállást vállalt, filmekben statisztált, ha szórakozásra vágyott, akkor ingyenes rendezvényeket keresett, biciklivel járt mindenhova. Eladta mindenét, lassan felszámolta londoni életét, hogy 2015. szeptemberében nekivághasson eddigi legnagyobb kalandjának, egy tervek nélküli világkörüli utazásnak. Az út előtt azonban még létrehozta saját blogját http://femaleyeti.hu/ is, hogy az izgalmas felfedezések minden részletét dokumentálhassa. Zsuzsi első útja Nepálba vezetett „Korábban kétszer voltam a Himalájában, rabul ejtett a táj, majd megszakadt a szívem, amikor el kellett jönnöm. Elhatároztam, hogy egyszer szabadon, kötöttségek nélkül szeretnék ott túrázni.”

Ám az utazás előtt földrengés volt a térségben. Zsuzsi gyűjtésbe kezdett, hogy támogassa a rászorulókat. Három hónapig túrázott miközben segített is, ahol tudott, önkénteskedett egy dél-katmandui iskolában. „Nem az adományokra vagyok a legbüszkébb, hanem arra, hogy az angol mellett katasztrófavédelmet, földrengésoktatást is tarthattam a gyerekeknek, akik addig nem is hallottak erről.”

Délkelet-Ázsiából Észak-Amerikába

Nepál után Zsuzsi választása a legolcsóbb úti célra, Bangkokra esett, bár ahogy mondja, semmi egzotikum nem volt a városban ezért gyorsan tovább állt. Ezt követően bejárta egész Thaiföldet, két hétre kolostorba vonulva, a világtól teljesen elzárva próbálta ki a vipassana néma meditációt. Délkelet-Ázsiai kalandozásai során felfedezte még Vietnamot, Laoszt, Szingapúrt, Indonéziát és Kambodzsát is. „Nyugat-Kambodzsában megnéztem Angkorvatot, de ott szinte iparág épült a turisták átverésére, majdnem kiraboltak, ezért egy éjszaka átbuszoztam az ország keleti részébe ahol nincsenek turisták. A Mekong partján bicikliztem, ott tényleg csak igazi nyíltszívű, befogadó emberekkel találkoztam.” Ezután Zsuzsi Észak-Amerikába utazott, New Yorktól egészen a kanadai határig barangolt. A következő véletlenszerű legolcsóbb repülőjegye pedig Limába szólt, ahol kipróbálhatta, milyen az Andok vonulatai között túrázni.

Ahogy Zsuzsi fogalmaz Patagónia volt a legnagyobb élménye, négy hónapot töltött ott, északtól-délig az egész vidéket bejárta. Míg Ázsiában szinte mindig hostelben szállt meg, addig Patagóniában volt, hogy az útszélén, egy csőben vagy éppen a város közepén a csillagos ég alatt töltötte az éjszakákat, de nagyrészt a vadonban túrázott. Ushuaiaban megpróbált lestoppolni egy Antarktiszba tartó hajót, de sajnos nem sikerült. „Ez az egyetlen kontinens, ahova még nem jutottam el, ez még hátra van az életemben.”

Tervek, Bakancslista

Az utazások nyomán Zsuzsi sokkal boldogabb szemszögből látja a világot. „Nagyon sok pozitív dolog történt velem az utazások során. Egy egész könyvet írhatnék a jó dolgokról, s csupán egy lapot a rosszakról. Mások jó tettei engem is jobb emberré kovácsoltak.” Ahogy Zsuzsi fogalmaz jónéhány ötlete, terve van, de bakancslistáján is még hosszan olvashatók a be nem teljesült vágyak. Nemrég tért vissza az Everest alaptáborból ahova túrát vezetett, és már szervezi a tavaszi szezont is. Közeljövőben pedig a vadonon keresztül szeretné bebarangolni Észak Amerikát. Ez a túraút mindössze 4265 kilométer, szóval nincs megállás!

Karácsonyok távol az otthontól

Zsuzsi régi nagy álma volt, hogy egyszer fürdőruhában ünnepelhesse a karácsonyt, 2015-ben Dél-Thaiföldön ez meg is valósult. „Véletlenül muszlim területre keveredtem nem volt karácsonyi hangulat, ami nagyon hiányzott. Utána pedig Argentínában, az Andokban töltöttem az ünnepeket egy sátorban 4000 m felett, de ott sem volt meghitt hangulat. Idén sem szeretnék lemaradni a karácsonyi készülődésről, az izgalmas várakozásról, az ünnepi fényekről, a forró csokiról, ezért, ahogy tavaly is, most is Csepelen a családommal töltöm a karácsonyt.”

Potondi Eszter