Dinamikusan fejlődik a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház – Új műszerek, orvosi és ápolási eszközök a betegek gyógyításáért

Négy önkormányzat – Csepel, Pesterzsébet, Pestszentlőrinc-Pestszentimre és Soroksár – példaértékű összefogásának köszönhetően új műszerekkel, orvosi és ápolási eszközökkel javult a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet betegellátása. A 70 millió forint értékű támogatást a Kardiológiai Osztály és a Sürgősségi Betegellátó Osztály betegeinek színvonalasabb és biztonságosabb diagnosztizálására fordítják. Az egészségügyi fejlesztéshez a csepeli önkormányzat Borbély Lénárd polgármester javaslatára 20 millió forinttal járult hozzá.

 

Az eszközbeszerzést dr. Ralovich Zsolt, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház főigazgatója, dr. Lippai József, a kórház Kardiológiai Osztályának vezető főorvosa, valamint Németh Szilárd országgyűlési képviselő kezdeményezték. A projekt megvalósulásához az érintett önkormányzatok 55 millió forintos pénzbeli, valamint 16 millió forintos természetbeni támogatást nyújtottak.

A november 22-ei eszközátadáson Ralovich Zsolt főigazgató elmondta: folyamatosan fejlesztik kórházukat, hogy a lehető legjobb és a legkorszerűbb ellátást nyújtsák a betegeknek. Hozzátette: az elmúlt négy évben önkormányzati, kormányzati és uniós források segítségével egy új szakaszba lépett az intézmény, számos építészeti beruházás és eszközbeszerzés valósult meg. Mint mondta, Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő kórházává vált a délpesti.

Az új eszközök, a korszerű transzport lélegeztetőgép, a vér- és plazmamelegítő, az öt betegszállító kocsi, valamint a csúcsminőségű ultrahang berendezés a sürgősségi osztályon és a kardiológián folyó munkát segítik. Ez utóbbi azért is fontos, mert az intézmény 465 ezer lakos kardiológiai ellátásáért felelős – hangsúlyozta a főigazgató.

Az intézmény ellátási körzetéhez tartozó önkormányzatok közül Csepel 2013 óta rendszeresen támogatja a kórházat – emelte ki Morovik Attila alpolgármester. Korábban olyan egyedülálló 3D-s laporoszkópos tornyot vásárolt a kerület 40 millió forintért a kórház számára, amely európai színvonalú fejlesztés volt – tette hozzá.

Szabados Ákos, Pesterzsébet polgármestere szerint dinamikus változás tapasztalható a kórházban, a hozzájuk beérkező pozitív visszajelzések is ezt igazolják.

Ahogy beszédében Ughy Attila Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere fogalmazott: az elmúlt években “hiperugrást” hajtott végre a kórház, amely felzárkóztatta a fővárosi intézmények élbolyához. Mindez a jelentős támogatásoknak és az itt dolgozók töretlen kitartásának köszönhető – mondta. Geiger Ferenc, Soroksár polgármestere arról szólt, hogy reméli, az intézmény Budapest első három kórházába tartozhat majd a közeljövőben.

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára azt hangsúlyozta, hogy a kormány és önkormányzat képviselői akkor tesznek jól, ha az emberekért, a gyógyulni vágyókért cselekszenek, akikért felelősek. Hozzátette: „Felelősek vagyunk az itt élő lakosokért, felelősek vagyunk a szakemberekért és az itt dolgozókért, akik kitartottak abban, hogy itthon akarnak gyógyítani.”

Az eszközátadáson részt vett még az Állami Egészségügyi Ellátó Központ képviseletében dr. Stubnya Gusztáv térségi igazgató.

AZS

0867