Agenor – elkötelezett munka az állatokért

Működik Csepelen egy lelkes állatvédő csapat, akik időt, pénzt, energiát nem kímélve segítenek a bajba jutott, jobb sorsa érdemes állatokon. Idei mérlegük is tiszteletre méltó: több száz elkóborolt állat jutott haza, 60-70 pedig a segítségükkel talált szerető gazdára. Az Agenor Civil Állatvédő Egyesület tevékenysége nemcsak a kerületben, de egyre szélesebb körben ismert és elismert.

Az Agenor Civil Állatvédő Egyesületet idén februárban jegyezték be, de tevékenysége jóval korábbra nyúlik vissza. Másfél –két évvel ezelőtt indult útjára a Szurkolók az állatokért nevű kezdeményezés. A példaértékű összefogást egymással szemben álló szurkolói csapatok hozták létre, hogy felhívják a figyelmet az elesett, megkínzott, rossz körülmények között tartott állatokra. A mozgalom futótűzként terjedt, sokan csatlakoztak hozzá, megalakultak az első kerületi csoportok. „Úgy gondoltam Csepelen is nagy szükség lenne egy ilyen szervezetre. Világéletemben szerettem az állatokat nehezem viselem az igazságtalanságot, ha kiszolgáltatott lényeket bántanak. Határozott elképzelésem volt az egyesületről, de ez több ponton is eltért az eredeti mozgalomtól. Így nem véletlen, hogy viszonylag rövid időn belül elszakadtunk, függetlenedtünk az eredeti kezdeményezéstől. Fontos számomra, hogy komplex módon a kezdetektől végig kísérjük az állatok sorsát, tudjuk, hogyan alakul az életük. Rengeteg apró jel van, amiből látjuk, hogy jó helyre kerül egy állat” -mondja Porkoláb Tamás az Agenor Civil Állatvédő Egyesület vezetője.

Segítség munka mellett

Az egyesületnek jelenleg 4-5 aktív tagja van, és ugyanennyi önkéntes segíti a munkát. Naponta átlagosan 10-20 bejelentést kapnak, ilyenkor dönteni kell, melyik állat igényel azonnali segítséget, melyikhez tudnak rögtön indulni. „Sokan neheztelnek ránk, ha nem tudunk azonnal a helyszínre menni, azt gondolják, hogy ez kötelességünk lenne, pedig mindannyian a munkánk mellett, szabadidőnkben segítünk. Mivel az egyesület sem telephellyel, sem menhellyel nem rendelkezik, a mentett állatokat panzióban vagy ideiglenes befogadóknál helyezzük el – magyarázza Tamás. „Sajnos kevés az ideiglenes befogadónk. Jó páran közülük már az első alkalommal elgyengülnek és megtartják az állatot. Nekünk nyílván ez a legrosszabb, hisz nem számíthatunk többet a munkájukra.” Az örökbe fogadásról kérdezve Tamás kiemelte minden állatot chipelve, oltva, ivartalanítva, kölykök esetén ivartalanítási kötelezettséggel, szerződéssel, utókontrollal adnak örökbe. Mindezért nem kérnek határozott összeget, csupán annyit, hogy mindenki anyagi lehetőségeihez mérten támogassa a szervezet munkáját. Az egyesület egyetlen forintot se költ fizetésekre, járulékos költségekre, minden bevételét az állatokra fordítja. Ám így is nehéz előteremteni a zavartalan működéshez szükséges havi négy-ötszázezer forintot.

Adományozó- és örökbe fogadó nap

Az egyesület kéthavonta koncerttel egybekötött adománygyűjtő napot tart a Rizmajer Kézműves Sörházban. Ide elsősorban a legszükségesebb állatfelszereléseket, eledeleket várják. Ezekből az adományokból látják el az ideiglenes befogadókat, a panziókat, illetve más szervezeteknek segítenek. Tavasztól késő őszig a program örökbe fogadó nappal is kiegészül, ahol az érdeklődők a gazdira váró kutyákkal és cicákkal is megismerkedhetnek. „Az első pillanattól nagyon eredményes a program, mindig sokan jönnek, jó a hangulat, egyre jobban figyelnek az igényeinkre. Ha valaki ad az már önmagában becsülendő – emeli ki Tamás. Az örökbe fogadás tekintetében azonban meglehetősen változó sikerű az esemény, hisz volt olyan alkalom, amikor az összes kutya egy hónapon belül gazdára talált és volt, hogy egyetlen érdeklődő sem jelentkezett.

Az összefogás ereje

Az Agenor más egyesületeknek, menhelyeknek is szívesen segít. Az állatvédő szervezetek között tapasztalható széthúzás helyett az összefogás fontosságát hangsúlyozzák. Ahogy Tamás fogalmaz, mindent megtesznek, ami idejükből, energiájukból telik, legyen az kutyasétáltatás, vagy akár javítási munkák. Nem rég egy paksi menhelyen jártak, ahol kidőlt oszlopokat állítottak helyre, kennel ajtót szereltek, ösvényt vágtak, hogy egy kicsit élhetőbbé, elviselhetőbbé tegyék a mostoha körülményeket. Gyakran mennek Tökölre, az Elek-Ágh Alapítványhoz, mely a legszebb hazai kutyaparadicsomok egyike, de több pest-megyei menhelyen is rendszeresen megfordulnak. Pakson a jövő tavasszal egy nagyobb összefogást terveznek, szeretnék teljesen rendbe tenni a területet, a romos kenneleket, hogy mind a 280 kutya jól érezhesse magát. De a nagy álmok között egy saját menhely is szerepel.

 Sikerek és kudarcok

Az állatvédők munkája meglehetősen nagy lelki megterheléssel jár. Sikerélményekről és a kudarcokról beszélgetve Tamás elmondta nagyon nehéz feldolgozni mindazokat a szörnyűségeket, amiket naponta lát, de ha elfordítaná a fejét, akkor nem lenne, aki segít. „Nem szabad mérlegelni, amikor egy nyílt töréssel fekvő kutyát orvoshoz kell vinni. Volt olyan hajléktalan kutyusunk, akit el kellett altattatni, mert súlyos beteg volt. Bementem hozzá és fogtam a mancsát, amíg elaludt. Úgy éreztem megérdemli, hisz egész életében az utcán élt, nem volt mellette senki. Ha gazdára talál egy állat az mindig óriási erőt ad, a sikerek sokkal többet nyomnak a latban, mint a kudarcok. Azért csináljuk, hogy az állatoknak jobb sora legyen, ez mindent felülír.”

Az Agenor Civil Állatvédő Egyesület egész évben lelkiismeretesen segíti a bajba jutott állatokat. Most segítsen Ön is, járuljon hozzá a szervezet működéséhez! Számlaszám:16200120-18547443 MagNet Bank