Csepelről indult útjára a sólyomszobor Atlantába

Noha a tévék képernyőjén nézők milliói láthatták az Egyesült Államok egyik legrangosabb eseményét, a Super Bowl döntőjét Atlantában, kevesen hagyták szó nélkül Szőke Gábor Miklós képzőművész alkotását, az acélból készült hatalmas sólyomszobrot, amelyet az Atlanta Falcons amerikaifutball csapat stadionja előtt állítottak fel. Szurkolók tucatjai készítettek közös fényképet az alkotóval vagy csak szorongatták a kezét gratulációként – erről számolt be a helyszínről Szőke Gábor Miklós, akit a helyiek elárasztottak a szeretetükkel.

A szobor nem véletlenül került a népszerű csapat stadionja elé: a falcon szó ugyanis sólymot jelent, a megrendelők pedig Szőke Gábor Miklós alkotását találták a legjobbnak, hogy a csapatuk jelképévé váljon. A világ legnagyobb madárszobra készült el rozsdamentes acélból és bronzból. Magassága 12,5 méter, szárnyainak fesztávolsága 21 méter. A grandiózus munkát 2017-ben kezdték el és kétszáz ember dolgozott rajta. Szőke Gábor Miklós négy évvel ezelőtt alakította ki műhelyét a Csepel Művek egyik csarnokában, mert ezt a helyet találta a legalkalmasabbnak az alkotó munkára. Munkatársaival együtt a műhelyt folyamatosan alakították, fejlesztették. Megszerették Csepelt, otthonra találtak a kerületben. A sólymot is a csepeli műhelyben állították össze, majd szállították el hajón, kamionokkal Atlantába.

Szőke Gábor Miklós az egyik legismertebb, nemzetközi hírnévvel is rendelkező magyar képzőművész. Nevéhez több mint ötven köztéri alkotás fűződik országszerte, ezek közül a legismertebb a hatalmas Fradi-sas.

Cs.