Ady Endre családfája napjainkig

Valószínűleg kevesen tudják, milyen életrajzi adatok kapcsolják össze a száz éve elhunyt Ady Endrét és Habsburg Ottót, az utolsó magyar királyi trónörököst. Bizonyára arra is sokan kíváncsiak, kik az Ady-család leszármazottai, akikről ismereteink lehetnek, és nevükben viselik még az Ady nevet. A Csepelen élő Gudenus János lovagkereszttel kitüntetett neves családfakutató Simon Istvánnal együtt készítette el az Ady Endre családja újabb generációjának leszármazási tábláját.

 

Ady Endrének (1877-1919) nem születtek gyermekei. Két testvére volt: Ilona nővére nem volt egyéves, amikor 1875-ben meghalt. Öccse, Ady Lajos (1881-1940) magyar-latin szakos tanárként, pedagógiai művek szerzőjeként és irodalomtörténészként vált ismertté. Tanulmányt írt bátyjáról Ady Endre címmel 1923-ban. Főgimnáziumi tanár és tankerületi főigazgató lett. Ebben a minőségében volt Habsburg Ottó (1912-2011) érettségi bizottsági elnöke, aki az utolsó magyar király, IV. Károly fia volt. Trónörökösként tartották nyilván, amiről hivatalosan 1961-ben mondott le. Ady Lajosnak sem születtek gyermekei.

Ady Endre apai nagybátyja volt Ady Sándor (1849-1900), aki Hadadon dolgozott jegyzőként. Hét gyermeke született. Az egyiket Endrének (1876-1940) hívták és az ügyvédi hivatást választotta. Mariska lánya (1889-1977) költő, elbeszélő, tanítónő volt. Írásai főleg erdélyi lapokban jelentek meg. Elbeszéléseiben gyakran fogalmazta meg fájdalmát az I. világháborús veszteségek miatt nem utolsó sorban azért, mert férje is a harcokban esett el. Az Ady-családban az unokatestvér Ady Endre mellett ő volt az egyetlen, aki íróként foglalkozott az irodalommal. Ady Sándor legkisebb fia Zoltán volt (1893-1971), aki a MÁV főtanácsosaként dolgozott. Az ő leszármazottja Ady Endre Attila (1930-2006), aki vegyész lett. Ady Endre Attila lánya Ady Nóra Éva (1965-) belgyógyász, onkológus szakorvos. Párizsban ment férjhez Vago Jean-Pierre-hez. Az ő gyermekei már a francia fővárosban születtek, s híres ősük iránti tiszteletből felvették az Ady nevet. Vago-Ady Andre 1993-ban, Vago-Ady Francoise 1994-ben született, Franciaországban élnek. Jól beszélnek magyarul, gyakran járnak haza Magyarországra. Többször felkeresték a Veres Pálné 4-6. szám alatti Ady-múzeumot, ahol a költő utolsó éveiben lakott. Ők Ady Endre oldalági leszármazottai, Ady Sándor ükunokái.

Cs. A.