Közösen beszélik meg gondjaikat az értelmi fogyatékossággal élők

Kiépítette országos hálózatát az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ), amely uniós projektjének keretében az ország húsz helyén létesített Önálló Életviteli Centrumot az értelmi fogyatékosággal élő emberek életvitelének segítésére. Az országban először Csepelen, tavaly júniusban adták át az Önálló Életviteli Centrumot a Kassai út 36. szám alatti házban. Az eltelt hónapokban különféle workshopok, bővülő programok várják az értelmi fogyatékossággal élő felnőtteket.

 

A csepeli Önálló Életviteli Centrumba egész Budapest területéről járnak az érintettek, de a főváros más helyszínein is tartanak workshopokat. Folyamatosan nő a létszám: Csepelről 20-25, Budapest más részeiről mintegy kilencven ember vesz részt rendszeresen a foglalkozásokon. Ezeket az alkalmakat délelőttönként, illetve délutánonként rendezik, és általában három óráig tartanak. A legfontosabb cél, hogy segítsék az értelmi fogyatékossággal élőket az önálló életvitelükben. Egy-egy alkalmon legfeljebb tizenöten vesznek részt. Különféle témák kerülnek szóba előre kidolgozott tematikák alapján, így például a bántalmazás, a saját jogok érvényesítése, a szabadidő hasznos eltöltése. Rövid filmvetítéseken is bemutatják az élethelyzeteket: ezekben az érintettek beszélnek saját mindennapi életükről, a párkapcsolatról, a szexuális életről, vagy éppen arról, hogyan élnek otthon a szüleikkel vagy egy lakóotthonban. A felmerülő kérdéseket közösen megvitatják. A beszélgetések kiterjednek olyan témákra, amelyeket kevésbé szoktak szóba hozni, de fontosak, hogy az érintettek önálló döntéseket tudjanak hozni az életben. Ezek közé tartozik a konfliktuskezelés vagy egy vészhelyzet megoldása. Ilyenkor tudniuk kell, kihez fordulhatnak támogatásért, illetve kik azok, akikre nem számíthatnak. A centrumokban dolgoznak úgynevezett önérvényesítő munkatársak, akik értelmi fogyatékosággal élő személyek, és nagyban segítik a közös kommunikációt az társakkal.

Újdonság, hogy Csepelen tavasszal több csoportban háromnapos informatikai képzés indul, amelynek keretében a számítógép- és az internethasználat alapvető ismereteit tanítják. A centrum tableteket és okostelefonokat kap, amelyeket az érintettek kikölcsönözhetik, hazavihetik. Külön applikáció is elérhető lesz a fogyatékosággal élők számára.

A csepeli Önálló Életviteli Centrum kedden 13-17, csütörtökön 9-13 óra között fogadja az érdeklődőket. Az érdekvédelmi szervezet elérhető a közösségi oldalon a facebook.com/ oecbudapest címen.

Cs. A.