Családtervezés, konfliktuskezelés játékos tréningeken az anyaotthonban

Szakemberek közreműködésével tréningeket szerveznek anyák és apák részére a Magyar Vöröskereszt Budapest Főváros Szervezete Családok Átmeneti Otthonában. Az Erdősor úton található anyaotthonban olyan készségek fejlesztésére helyezik a hangsúlyt, amelyek hasznosak a valós életben: ilyen például a szülői szerepvállalás, a konfliktuskezelés, a pénzügyek intézése, a napirend helyes beosztása. A tréningek kedveltek az otthon lakói körében. Újdonság az a saját tervezésű társasjáték, amely rávezeti a résztvevőket a hibás döntéseikre és segíti megtalálni az új utakat. A részletekről Weigl-Kiss Erika, az anyaotthon vezetője számolt be.

A Vöröskereszt Erdősor úti otthonában tizenkét család negyven tagja él, a szintén idetartozó Nagykalapács úti otthonában kilenc család negyven tagja lakik (itt az apák is a családdal együtt lehetnek), az Árpád úti lakásban egy hattagú család él.

„Az intézményben 2012-től folyamatosan kezdtük bevezetni a tréningeket. Személyesen invitáltuk a lakókat, akik egyre aktívabbak lettek és jól érzik magukat a foglalkozásokon. Megesik, hogy maguk kérik, részt vehessenek egy ismétlő tréningen. Ezekre havi rendszerességgel kerül sor. Minden tréninget egy délelőtti és egy délutáni időpontban tartunk meg, hogy a munkában lévők is bekapcsolódhassanak. Egy-egy tréningen 5-20 fő vesz részt. Az együttlét fontos eleme, hogy praktikus, hétköznapi témákat beszélünk meg, amelyek kiterjednek az élet minden lényeges területére” – mondja az intézményvezető.

Öt témában szerveznek tréninget: család és családtervezés, napirend és rendezettség, gazdálkodás, munkaerőpiac és lakáspiac, valamint konfliktuskezelés. A család témájában kulcskérdés a párkapcsolat, az elköteleződés vállalása. A nőkben megvan erre a vágy, de előfordul, hogy nem átgondoltan döntenek. Gyakorlatilag mindenki szeretne gyereket, de sokszor nem szívesen vesznek részt a várandós gondozáson és az is gyakori, hogy dohányoznak a terhességük alatt. A szülőket az intézménybe járó védőnők –akik szintén tartanak tréningeket — megtanítják az újszülött, esetleg koraszülött gyermek megfelelő gondozására.

Sokaknak gondot okoz a napirend betartása, a helyes időbeosztás, a rendrakás. Jellemzően azok a legkevésbé önállóak, akik túl hosszú ideig éltek együtt a szüleikkel, és nem tanulták meg, hogyan rendezzék saját maguk az életüket. Ez a tréning meglehetősen népszerű lett.

A gazdálkodás tréning főként a pénz okos beosztásáról szól. Hiányosságként merül fel, hogyan vannak, akik nincsenek tisztában, mennyi a pontos havi bevételük, túlterveznek és túlköltekeznek. Felesleges dolgokat vásárolnak össze, a hó közepén pedig elfogy a pénz. A tréninget vezetők javasolják, vezessenek háztartási naplót. Jó páran nem tudnak főzni. Az otthon egyik munkatársa segítségükre van azzal, hogy együtt mennek bevásárolni és megtanítják őket főzni.

A munkaerőpiac és lakáspiac tréningen szóba kerül, hogy akadnak, akiknek sosem volt bejelentett állásuk, feketén fizették ki őket, nehezen boldogulnak a munkahelyeken. Különösen az apákra jellemző, hogy könnyen konfliktusba keverednek, aztán kilépnek. Az anyáknál súlyos teher, ha egyedülállóként kell gyereket nevelniük és dolgozniuk. A foglalkozásokon megtanítják őket az önéletrajz és motivációs levél írására, a munkáltatóval való kiszámítható együttműködésre. A lakáshelyzet megoldása az egyik legnehezebb probléma. Az albérleti és lakásárak magasak, esetleg vidéken tudnak vásárolni olcsóbb ingatlanokat.

A konfliktuskezelés rossz gyakorlata miatt értékes családi, munkahelyi kapcsolatok mennek tönkre. A hétköznapokban is gyakoriak lehetnek a felesleges súrlódások. Olyan praktikákat igyekeznek megtanítani a lakóknak, amelyek azonnal alkalmazhatók. Például a kollégák összegyűjtik az intézményben, mindennapi konfliktushelyzetekben hallható bántó mondatokat, majd az erőszakmentes kommunikáció alapelveinek megfelelően átfogalmazzák őket; így tanítják meg, hogyan lehet ugyanazt a mondandót szebben, barátságosabban közölni. Általában mindenki magától rájön, hogy finomabban is lehet fogalmazni, és az mennyivel jobb érzést kelt.

A lakók nagyon szeretnek játszani, és erre kiválóan alkalmas az a társasjáték, amely az anyaotthon találmánya. Játék közben a játékosok ráismernek saját hibás életvezetési gyakorlatukra és közösen alkalmuk van rátalálni a helyes útra.

A további jó fejlemények közé tartozik, hogy a kevésbé iskolázottak egy részét sikerült beiskolázni és szakmát is tanulnak. Szívesen vettek részt az elsősegélynyújtó versenyen, amelyen az intézmény munkatársai és a lakók egy-egy csapattal eredményesen szerepeltek a Vöröskereszt megmérettetésén. Ugyancsak az elmúlt évben három csapattal nevezett az intézmény a csecsemőgondozási versenyre, amelyen a gyermekek és a felnőttek szép eredményeket értek el.

Cs. A.