Ritmikus gimnasztika: sokszínű sportág, nagy múltú klub, csepeli sikerek

A Csepeli Ritmikus Gimnasztika (RG) Klub 1987-ben alakult. Hosszú évek óta a legsikeresebb egyesületek között szerepel, a hazai és külföldi tornákon kiemelkedő eredményeket érnek el. Legutóbb Athénban egy nemzetközi versenyen valamennyi indulójuk dobogón állt, egyéniben két aranyérmet szereztek, csapatban is elsők lettek. A kimagasló teljesítmény mögött elkötelezett, szorgalmas munka áll. Kiss Kata edző tíz éve lelkes odaadással irányítja  a felkészülést, vallja: alázatos munka nélkül nincs eredmény.

A tornaszőnyegtől Pekingig

Kata négyévesen kezdett ritmikus gimnasztikázni,15-szörös országos bajnok, 1993- 2008 között a válogatott tagjaként rendszeresen indult Európa- és világbajnokságokon, kétszer volt az év RG-se. Az aktív sportot befejezve szinte azonnal artista lett. „Egy luxus hajó show műsorában lépetem fel, ott ismerkedtem meg az artisták világával, ami teljesen magával ragadott. Egy évig egy neves pekingi artista intézetben tanultam – meséli Kata, aki hazatérve 2008-tól a Fővárosi Nagycirkusz légtornásza lett. „Bejártuk a világot Európán, Amerikán át egészen Ázsiáig, cirkuszokban, varietében, gálaműsorokon léptünk fel. Az igazi szakmai fordulat mégis akkor következett be az életemben, amikor nővérem, Adrienn, – aki addig a csepeli sportklub edzője volt – szövetségi kapitány lett. Határoznom kellett, hogy a cirkusz mellett a klubban is dolgozom-e. Bár kezdetben nem volt kedvem, mégis maradtam. Ez jó döntésnek bizonyult, hisz az edzői munka valódi szerelem lett, a mai napig minden gondolatom ekörül forog. Segítségem – 7 éve – Eszenyi Zsuzsanna, aki az edzői munkája mellett sikeres sportoló is.”

Hobbi vagy versenysport?

Az egyesület több szinten foglalkozik a ritmikus gimnasztikával. Vannak hobbi tornászaik, és vannak, akik versenyszerűen űzik ezt a sportot. A kezdeti 20 fős létszámuk mára 80 főre duzzadt, ebből 52 kislány versenyez, ami jelentős szám. „Ez a mozgásforma rendkívüli  kondíciót biztosít, jó kiállást, tartást ad, sokszínű, összetett sportág. A bemelegítések alkalmával erősítünk, nyújtunk, lazítunk, képességfejlesztő testtechnikai elemeket gyakorolunk, ugyanakkor az állóképesség érdekében futunk, rengeteget szökellünk, vannak balett óráink és ezen felül még szerrel is tornázunk” –magyarázza Kata. 

A klubban hároméves kortól ovis tornát tartanak, hatéves kortól a felnőtt korosztályig pedig versenyeken is indulnak, egyénileg vagy csapatban. A kicsik elsősorban karikával, labdával, kötéllel dolgoznak, 12 éves kor felett buzogány és a szalaggal is edzenek. „Rengeteg versenyre járunk, de nem az a fontos, hogy kiskorban juttassuk csúcsra a gyerekeket a hosszú távú cél, hogy a felnőtt válogatottba bekerüljenek” – mondja Kata. Ahogy fogalmaz nem szabad a sikert hajszolni, hisz másképp érnek, fejlődnek a gyerekek, más a koordinációjuk.

RG és tanulás-együtt is megy?

A tanulás mellett heti 4-5 edzést nem egyszerű végigcsinálni. Arról beszélgetve, hogy férhet meg jól egymás mellett a sport és az iskola, Kata elmondta, hogy a gyerekek többsége nem érzi ezt megterhelőnek. „Aki a sportban sikeres az általában a tanulásban is az. A ritmikus gimnasztika kitartást, akaraterőt ad, alázatos munka nélkül azonban nincs eredmény. A kimagasló teljesítmény, a szorgalom inspirálóan hat, arra ösztöni a gyerekeket, hogy még többet gyakoroljanak, a legjobbat hozzák ki magukból. Csapatban dolgozva sokat fejlődik a szociális készségük, örömmel segítik, támogatják egymást. Amikor pedig meglátják a csillogó dresszeket, a szép frizurákat, sminkeket még inkább magával ragadja őket ez a világ. Szerencsére nagyon jó a kapcsolatunk a szülőkkel, megteszünk mindent, hogy remek csapat formálódjon. Közös programokat szervezünk, a segítségükkel építjük, szépítjük a termünket. Jó érzés ehhez a családias közösséghez tartozni” – teszi hozzá Kata.

Új sportág, tavasztól újabb megmérettetések

A klub a közelmúltban egy új sportág, az esztétikus gimnasztika felé is nyitott. Ez a művészi torna és a ritmikus gimnasztika alapjain nyugszik. Hasonlít a szinkronúszásra, vannak benne hajlékony, harmonikus mozgások, emelések, rendkívül fejleszti a testkép tudatot. Összesen négy csapatot terveznek, de az RG edzésekre is hároméves kortól folyamatosan várják az új tagokat.

„Március elején kezdődik a szezon, klubversenyek, diákolimpia, Budapest bajnokság, hazai és külföldi versenyek.  Sűrű évnek nézünk elébe. Ebben a hónapban négy hétvégén versenyzünk” –magyarázza Kata. Majd hozzáfűzte a cél a jó szereplés, másodosztályban az elmúlt három évben a magyar ranglista élén, az országos ranglistán a 6. helyen végeztek, ami reményeik szerint idén is sikerül.

Potondi Eszter