Nemzetközi projekttalálkozó a Jedlikben

Nemzetközi projekttalálkozót tartottak a Jedlik Ányos Gimnáziumban március 17-23. között. Az intézmény a tantárgyak közötti ismeretek hatékony elmélyítése, az eredményes természettudományos oktatás, tanulás előmozdítása érdekében Erasmus + pályázatot nyert el tavaly ősszel. A programban a Jedlik mellett egy litván, egy török és egy portugál partneriskola is részt vesz. 

A kétéves projekt során az oktatási intézmények matematika, fizika, biológia és kémia szakos tanárai kisebb munkacsoportokban hasonlítják össze a résztvevő országok természettudományos képzését, közös órákat, rövidtávú projekteket terveznek. A budapesti programban nemzetenként 4 diák és 3-5 tanár képviseltette magát, a Jedlik Ányos Gimnáziumból pedig 12 tanuló vett részt. A fő cél többek között a CLIL (Content and Language Integrated Learning) módszer gyakorlására és az óratervek nemzetközi kipróbálása volt.

„A pályázat kereteit megtartva egy jó hangulatú, kötetlen stílusú szakmai projekten vehettünk részt. A pedagógusok egy korábbi program alkalmával már találkoztak egymással, a gyerekek is nyitottak voltak, könnyen alkalmazkodtak, bátran kommunikáltak. A partneriskolák őszintén megosztották egymással a természettudományos tantárgyak integrációjával, oktatásával kapcsolatos tapasztalataikat és bemutatták, hogyan próbálnak mindehhez nyelvi keretet adni” -mondta el lapunknak Bese Benő a Jedlik Ányos Gimnázium igazgatója. Egyúttal kiemelte, a program nem titkolt célja volt, hogy a szakmai ismeretszerzésen túl Magyarország hagyományaival, kultúrájával is megismertesse a vendégeket. Voltak programok, melyek a teljes küldöttséget lekötötték, és voltak, melyek kizárólag a tanároknak szóltak. A csoport ellátogatott a Széchenyi fürdőbe, a Zwack és a Ludwig Múzeumba, sétát tett a belvárosban. „Talán az egyik legérdekesebb program, a tanuszodában lezajlott hajó projekt volt. A bemutatón bizonyíthattuk, hogy papírból is lehet olyan hajót építeni, amely képes a víz felszínén tartani egy embert. Az eredeti tervekkel ellentétben azonban nem négy, hanem kilenc hajót bocsátottunk vízre. A program során rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk, a gyerekek nagyon jól érezték magukat, a családok barátsággal, szeretettel fogadták őket, tartalmas hetet töltöttek nálunk. A következő találkozó Portugáliában lesz idén ősszel, a projekt 2020. tavaszán Törökországban zárul”- tette hozzá Bese Benő.

Potondi Eszter