Kilencvenéves a világhírű csepeli kerékpárgyártás

Kilencven évvel ezelőtt, 1929-ben kezdtek el gyártani kerékpárokat a csepeli Weiss Manfréd Gyárban, miután a cégtulajdonos hamar rájött, mekkora üzlet rejlik benne. Az elmúlt évtizedekben összesen 40 millió Csepel kerékpárt gyártottak. Nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is keresett cikk lett. Világmárkaként adták el számos nyugati országban. A csepeliek tömegesen jártak kerékpárral a gyárba; a gyárkapuknál őrzött biciklimegőrzőket létesítettek. A csepeli kerékpárgyártás történetéről Nógrádi László főmérnök, főkonstruktőr, a Csepel Művek Kerékpárgyárának egykori vezérigazgatója tartott előadást a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Sétáló utcai könyvtárában április 10-én.

A kerékpár történetéről talán nem mindenki tudja, hogy a kétkerekű járműről először Leonardo da Vinci, a reneszánsz kor sokoldalú itáliai mestere készített rajzokat ötszáz évvel ezelőtt. A rajzokat az 1960-as években fedezték fel a művész hagyatékai között. Ezeken jól láthatóak a kerekek, a kormány, a hajtás áttét és a pedál. Az első kerékpárokat viszont jóval később, a 19. század elején kezdték el gyártani futógép néven néhány nyugat-európai országban, majd megjelentek az úgynevezett magas kerékpárok, amelyeknek az első kereke jóval nagyobb volt az elsőnél. Később áttervezték ezt, és új típusként készítették a mai biciklikre már jobban jellemző darabokat. Az első virágkorát a 19. század végén érte el. Katonai célokra is használták, mert olcsóbb volt a lovaknál. Újabb és újabb típusok terjedtek el, egyebek között a tandem kerékpárok. Budapesten a 20. század elején kezdték ellepni az utcákat. Akkor még külföldről importálták őket, és kerékpáriskolákat hoztak létre, hogy minél többen megtanuljanak biciklizni. 1927-ben 60 ezer darabot vásároltak külföldről.

A Weiss-család gyorsan felismerte, hogy a kerékpárgyártásban komoly lehetőségek vannak. 1928-ban az osztrák Puch Művektől megvette a licencet, a következő évben pedig nekifogott a gyártásnak. Reklámcélból jókora hírverést is csapott, a plakátokon a család tagjai közlekedtek kétkerekűvel. Már az első esztendőben 23 ezer kerékpárt gyártottak ötféle típusban. Ez a szám 1939-re megháromszorozódott. A gyár büszkén tette közzé, hogy naponta 240 kerékpárt állít elő. Eleinte 150-200 munkás dolgozott az üzemekben, aztán egyre többen. Nőtt a kétkerekűek választéka: gyártottak férfi és női változatot, áruszállító bicikliket, majd a háborúra készülődés jegyében összecsukható katonai kerékpárokat hegyivadászoknak. 1938-ban jelentek meg az első motoros kerékpárok. Csepelen nagy szónak számított, ha valaki megengedhette magának, hogy biciklit vásároljon a 30-as és 40-es években.  

A II. világháború után még több kerékpárt készítettek Csepelen, és a tömegközlekedés hiányában rengetegen jártak be a gyárba biciklivel. Már a munkás közembereknek is futotta arra, hogy olcsóbb kétkerekűeket vegyenek. A gyárkapuk mellett őrzött parkolókat hoztak létre, amelyek minden nap zsúfolásig megteltek. 1967-ben egy új típust kezdtek el gyártani, amely az egyik legismertebb darab lett. A Csepel márkanév alatt futó összecsukható kemping kerékpárok világszerte népszerűek lettek. Előnye, hogy könnyen szállítható és kis helyen elfért. 2000-ig gyártották őket, s csaknem egymillió darabot eladtak belőle. Külföldön különösen kedveltek voltak Németországban és Svájcban.        

A Csepel Művekben a legtöbb kerékpárt 1980-ban készítették, szám szerint 380 ezer darabot. Ebből 150 ezret külföldön adtak el. A világ számos pontjára szállították őket: például Hollandiába, Finnországba, Angliába, Kanadába, az Egyesült Államokba. A szocialista táboron belül nem adtak el Csepel kerékpárokat, mert az országok maguk állították elő saját termékeiket. A következő esztendőkben folyamatosan visszaesett a gyártás. 1975-ben megszűnt a motorkerékpárgyár, de további tíz esztendeig biztosították a pótalkatrészek utánpótlását. A hetvenes években az volt a cél, hogy versenyképes maradjon a gyár és segítsék a teljes foglalkoztatás elérését. A csepeli gyárban akkor ezeregyszázan dolgoztak, de vidéki telephelyein – például Sárospatakon – szintén százakat foglalkoztattak. A Schwinn Csepel cég 1988-ban alakult meg, amely új lendületet adott a gyártásnak, de az előállított kétkerekűek száma csökkent. Jelenleg Csepel márkanéven összeszerelő üzem működik az egykori Csepel Művek területén.  

Nógrádi László szerint a Csepel kerékpárok sikere annak köszönhető, hogy magas minőségi színvonalon, szép kivitelben készültek, s megbízhatóak voltak. A kelet-európai piacon verhetetlenek voltak, de megállták a helyüket Nyugaton is.

Cs. A. 

Fotó: Fortepan