Harminc éve voltak bajnokok a csepeli férfi kosarasok

Harminc évvel ezelőtt, 1989-ben lett aranyérmes a Csepel SC férfi kosárlabda csapata az 57. hazai kosárlabda bajnokság kiírásában. A bajnoki címet rájátszásban döntötték el úgy, hogy a Csepel az elődöntőben előbb a Körmendet, aztán a Bp. Honvédet győzte le. A döntőben az Oroszlányi Bányászt múlta felül. Az aranyéremért nagy csatát vívott a két csapat, végül a harmadik mérkőzésen dőlt el az első hely sorsa. A Csepel SC férfi kosárlabda csapatának ez volt a harmadik bajnoki aranyérme. A korabeli eseményeket dr. Siklósi Ferenc, a csepeli sportiskola orvosa idézte fel, aki 1978-tól 1996-ig dolgozott a Csepel SC alkalmazásában. A Csepel díszpolgára címmel kitüntetett orvos a férfi és a női kosárlabda csapatok, rövid ideig pedig a férfi röplabdások mérkőzésein volt csapatorvos.

Az előzményekről érdemes megemlíteni, hogy a Csepel SC férfi kosárlabda csapata jó idényt zárt a 75-76-os bajnokságban. Akkor több játékos szerepelt a válogatottban, de később néhányan távoztak a klubtól. Németh László 1978-ban került a Csepelhez edzőként, és új csapatot hozott létre. Négy évig dolgozott a klubnál, majd érkezett Halmos István, aki a nyolcvanas évek elején megteremtette a majdani bajnokcsapat sikerének alapjait. Edzőként őt követte Liptai István, aki bajnokot faragott a csapatból. Kiváló volt játékosként és edzőként, korábban a válogatottban is számtalanszor szerepelt. Nagy tiszteletnek örvendett a csapatnál, Csepel díszpolgárává is választották. A most 84 éves mester Csepelen érte el legnagyobb sikereit.

A 88-89-es bajnokságban tíz csapat versengett az első helyért. A csepeli kosarasok a legnagyobb meccseket a Körmenddel, Bajával, Bp. Honvéddel vívták telt ház előtt. A döntőben az Oroszlányi Bányászt múlták felül úgy, hogy az utolsó percekig nyílt volt a mérkőzés. Jaroslav Skala, a Csepelben játszó egyetlen külföldi (csehszlovák) játékos a lefújás előtti másodpercekben dobott egy három pontot érő kosarat, amivel eldőlt a mérkőzés. A csepelieknél olyan kiválóságok szerepeltek, mint a csapatkapitány Székely László, valamint Somogyi László, Cuhorka Csaba, Plötzl György, Kovács Zoltán, Kircsák Zoltán és Jaroslav Skala, közülük többen válogatottak voltak. Bajnokként a nemzetközi mezőnyben is megmérették magukat, de a BEK-ben a finnektől kikaptak, így kiestek a kupából. A csapatból később néhányan abbahagyták az élsportot, páran pedig más klubhoz igazoltak. Ebben nagyban közrejátszott, hogy a fenntartó Csepel Művek sorsa megpecsételődött, a csapat finanszírozása kétségessé vált.

Abban az időben nem járt kimagasló pénzjuttatás a kosaras élsportolóknak. Kedvezménynek számított, hogy néhányan lakást kaptak, gyakran utaztak külföldre mérkőzésekre, és egyáltalán örömüket lelték a sportolásban. A bajnokcsapat tagjai rendszeresen összejárnak baráti találkozókon.

Cs. A.