Projekt nap a Karácsony Sándor Általános Iskolában

Egészségnapot tartottak a Karácsony Sándor Általános Iskolában. A projekt napot a Pécsi Orvostudományi Egyetem és a Semmelweis Egyetem hallgatói közösen szervezték. A programon az iskola valamennyi évfolyama, osztálya, képviseltette magát. A szervezők törekedtek arra, hogy minden korosztály számára érdekes, tartalmas előadásokat állítsanak össze.

Három tanítási órában tömbösítettük a biológiát, az életvitelt és a természetismeretet – hangsúlyozta Zádorvölgyiné Szabó Ildikó intézményvezető. A programok jórészt a tornateremben és az aulában zajlottak, a gyerekek forgószínpad szerűen vehettek részt az ismeretterjesztő előadásokon.

Az alsó tagozatosok operációt szimulálva felnyithatták egy játék mackó hasát, megismerkedhettek az emberi testtel, a belső szervekkel. Az orvostanhallgatók játékos formában bemutatták a fonendoszkóp, a vérnyomásmérő, a reflexkalapács és homloktükör használatát. A kicsik röntgenfelvételeken azonosíthatták a csontokat, de nagy lelkesedéssel vettek részt az egészséges táplálkozásról szóló előadáson is.

A felsős diákok a projekt nap során a dohányzás, az alkohol, a drogok veszélyeiről, a szexuális úton terjedő betegségek megelőzéséről és a fogamzásgátlásról beszélgettek. Az aulában pedig az újraélesztést, a helyes mellkas kompressziót mutatták be medikusok.

„A gyerekek örülnek, ha a megszokott órákon túl, érdekes előadásokkal színesítjük a tananyagot. Egy-egy fontos, fajsúlyosabb téma hitelesebbé válhat, közelebb kerülhet a gyerekekhez, ha nemcsak a pedagógusoktól hallanak ezekről” – hangsúlyozta az intézményvezető.

A rendőrség munkatársai rendszeresen tartanak előadásokat az iskolában. Legutóbb az 5-6. osztályosok az internet veszélyeivel ismerkedhettek meg, a 7-8.-osok pedig drogokkal kapcsolatos előadást hallgathattak meg. A programok sokat segíthetnek a biológia, az erkölcstan és a természetismeret tananyag bővítésében, elmélyítésében. Ugyanakkor hasznos lenne, ha az orvostanhallgatók előadásai hagyományt teremtenének, legalább kétévente sor kerülhetne a programra –tette hozzá Zádorvölgyiné Szabó Ildikó.

Potondi Eszter