Szavalóverseny a Radnótiban

A Magyar Költészet napján „A dalszöveg is vers” címmel ismét megrendezték a Radnóti Miklós Művelődési Ház népszerű szavalóversenyét. A jelentkezők idén is négy kategóriában indulhattak. A produkciókat Máger Judit szerkesztő, újságíró, Pásztor Ádám színész és Vida István a Csepeli Városkép Kft. ügyvezető igazgatója értékelte.

A verseny évről-évre izgalmas kísérletet tesz arra, hogy megmutassa, milyen kapcsolatban áll a dalszöveg és a vers. Mennyire átjárhatók, elkülöníthetők, mennyire számít a dalszöveg jelentése, értelmezése. A könnyűzene, a rockzene vagy éppen egy gyerekdal képes-e megállni a helyét prózában is. A színpadra vitt slágerek (pl. Ákos, a Republik, Tankcsapda) jól mutatták, hogy a dalszöveg és a vers nem is olyan távol eső műfaj. Sőt bizonyos dalszövegek a klasszikus költészetből táplálkoznak, annak hagyományait őrzik, formálják újra. S bár komoly feladat elkülöníteni a dalszöveget és a zenét, ebben a rendhagyó próbatételben minden versenyző jól teljesített, s talán sikerült közelebb hozni a költészet, a versmondás élményét a hétköznapokban is.

HELYEZÉSEK Alsó tagozat: 1. Vastag Emese Bíborka (Mátyás Király Ált Iskola), 2. Váradi Krisztina (Móra Ferenc Ált Iskola), 3. Hardi Barbara (Móra Ferenc Ált Iskola), Különdíjas: Szilvási Szabolcs (Móra Ferenc Ált Iskola). Felső tagozat: 1.Sándor Alexa Fanni (Egressy Béni Református Művészeti Középiskola), 2. Küller Andrea (Móra Ferenc Ált Iskola), 3. Kiss Alexa (Móra    Ferenc Ált Iskola). Különdíjasok: Tekeres Judit (Szárcsa Ált Iskola), Cseke Anna (Móra Ferenc Ált Iskola), Gáspár Vera (Móra Ferenc Ált Iskola) Középiskola: 1. Csapó Máté (Szent Györgyi Albert Gimnázium); Felnőttek: 1. Kárpáti István, 2. Széplaki Imre

A díjakat az eredményhirdetést követően Borbély Lénárd polgármester adta át. A résztvevők emléklapot kaptak, a dobogósok oklevelet és könyvutalványt vehettek át. Az elsők helyezettek pedig plusz ajándékkal térhettek haza.

Vastag Emese Bíborka: „Szinetár Dóra: Buli után a takarítás című számát anyukám választotta nekem. Gyorsan megkedveltem a dalt, 2-3 hétig készültem, sokat gyakoroltam. Szívesen mondok verset, az iskolában és a Radnótiban is felléptem már, ennek ellenére nagyon izgultam a színpadon.”

 Kárpáti István: “Negyedik alkalommal vettem részt a versenyen. Kedvelem Pásztor Anna szerzeményeit, Márti dala pedig nagyon megfogott, tele van érzelmekkel, s mivel már van unokám emiatt még fontosabbá vált ez a dal. Nehéz volt elvonatkoztatni a szöveget a dallamtól, de rengeteget gyakoroltam. Ezzel keltem, ezzel feküdtem.”

Sándor Alexa Fanni: A Follow the flow dalát magam választottam. Fülbemászó szám nagyon szeretem, sokat hallgatom az osztálytársaimmal. Az utolsó héten rengeteget gyakoroltam, sokat foglalkoztam a hangsúlyozással, de a szöveg és a zene elválasztásában, értelmezésében sokat segítette  az is, hogy közben rajzolgattam. Jövőre is örömmel indulnék, szívesen lépek fel az osztálytársaimmal.

Csapó Máté: “A Kormorán együttes számát anyukám javasolta. Amikor elolvastam az Egy csepp emberség szövegét, megtetszett. Három héttel ezelőtt kezdtem készülni két nap alatt nagy vonalakban már tudtam a szöveget, de gyakorlásként a családnak, barátoknak is elmondtam. Tavaly is indultam a versenyen, akkor egy Kárpátia számmal. Érdekel a színjátszás és a jogi pálya is, de még nem döntöttem, melyik úton indulok el.”

Pásztor Ádám színész: „Együtt izgultam a versenyzőkkel, szinte újra átéltem azokat a pillanatokat, amikor általános és középiskolásként színpadra léptem. Úgy gondolom zsűriként is ezzel az empátiával értékeltem a produkciókat. Becsülendő, ha valaki készül, kiáll a színpadra és elmond egy verset. Szívem szerint minden résztvevőnek díjat adtam volna. A végső értékelésnél fontos szempont volt a dalválasztás, illetve az is, hogy miként nyúltak a versenyzők a dalszöveghez, hogyan sikerült saját képükre, ízlésvilágukra, nyelvezetükre lefordítaniuk, de a színpadi jelenlét, a magabiztosság is sokat számított. A mai magyar előadók jó része remek dalszövegeket ír. A zene sokszor csak arra szolgál, hogy populárisabbá, könnyebben befogadhatóvá tegye a szöveget, de ezek a dalok prózában, zene nélkül is maximálisan megállják a helyüket.”

Nagy versmondás a Szent Imre téren

Közös versmondást szervezett a Lajtha László Általános Iskola a Magyar Költészet Napján. A programhoz 11 csepeli általános iskola csatlakozott. 
A Szent Imre téren felállított színpadon elsőként a Csepeli Művészeti Szemle kiemelt arany minősítéssel díjazott diákjai szavaltak. Majd a Lajtha László Általános Iskola 8.a osztályos tanulói Radnóti Miklós: Nem tudhatom című költeményét adták elő. Végül a közös versmondáson József Attila: Mama című verse hangzott el. A versek között átkötésként népdalok csendültek fel. A rendezvény zárásaként pedig a Tavaszi szél vizet áraszt c. népdal énekelték el a résztvevők.

Potondi Eszter