Retro majális a Daru-dombon

Jókora tömeg gyűlt össze a Csepeli Retro Majálison, amelyet a Daru-dombon rendeztek meg május elsején. Immár hagyomány, hogy a csepeli önkormányzat támogatásával majálist tartanak ezen a napon. A programok egy része a régi időket, hagyományokat, tárgyi eszközöket és hangulatot idézte. Talán soha ennyi ember nem majálisozott még a Daru-dombon, miközben egy másik helyszínen, a nemrég átadott Rákóczi Kert – Családok Parkjában szintén sok százan töltötték el az idejüket. A Daru-dombon egész nap színes műsorok, izgalmas játékok és rengeteg látnivaló várta az érdeklődőket.

A programok délelőtt kezdődtek, amikor a színpadon kárpátaljai vendégművészek mutatták be zenés, táncos műsorukat. Aztán jött Vuh, Süsü, a nagy ho-ho-horgász az Egyszervolt Mesezenekar előadásában. A gyerekek együtt énekelték az ismert dallamokat a fellépőkkel. Pont délben lépett a színpadra Szemerey László bűvész, aki varázsolt, a nézők pedig nehezen hittek a szemüknek, amik előttük történtek. Ekkor már jócskán megtelt a környék családokkal. Körül lehetett nézni, hol akadnak látnivalók vagy játékok. Megtelt a körhinta, a játékház, egy gyermekkisvasút pedig körbe-körbe fuvarozta a kicsiket. Néha dudált, ha valaki útban volt. A kislányok az arcfestésért voltak oda, a kisfiúk a büntetés-végrehajtás munkatársainak fegyvereit szemlézte, mások a céllövöldénél kötöttek ki. Kedvelt volt a lovaglás és az állatsimogatás. Osztogatták a lufikat. Az egészségügyi sátornál a sérült emberek ápolását oktatták. Egyik helyről a másikra vonultak az érdeklődők, hogy semmiről ne maradjanak le. Farkas Alexandra két és három éves fiával és lányával érkezett: „Nagyon jó dolgok vannak itt, és mindent tökéletesen megszerveztek. Érdemes volt eljönni. Tetszett a zenekar fellépése a színpadon. A lányomat az egészségügyi bemutató és a dühöngő nyűgözte le, a fiamat a fegyverek, a céllövölde, a lovaglás és az állatsimogatás kötötte le. Hazamegyünk ebédelni, aztán visszajövünk” – mondta.

Kitelepült a Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény is, amely a népszerű Csepszi teherautójával vonzotta a kíváncsiskodókat. Odébb régi használati tárgyakat tettek közszemlére. Mellette sorakoztak fel a retro autók, köztük Trabantok, Polski Fiatok, egy Zaporozsec. Greksza Tibor egy Polski Fiat 126 tulajdonosa ecsetelte autója előnyeit: „Ez egy 32 éves kocsi, de még mindig használom. Évente egyszer elutazom vele Lengyelországba is, ahol rendszeresen megrendezik a lengyel Fiatok találkozóját. Azt szokták rá mondani, hogy sok baj volt vele régen, de szerintem jó autó. Belőle készítették a legtöbb kocsit. 2000-ben álltak le a gyártásáról” – mondta a férfi.

A színpadon közben egy kárpátaljai mazsorett csoport és egy fúvószenekar szórakoztatta a közönséget, majd a Stihl Timbersports csapat favágó bemutatót tartott. Az Odeion Zenekar LGT emlékkoncertet mutatott be. Ekkor következett a sör-virsli verseny, amelyre nyolcan neveztek be. Az volt a feladat, hogy ki eszik, illetve iszik meg gyorsabban három virslit és három korsó sört. Nagy izgalmak közepette hirdették ki az első három helyezettet, akik jutalomképpen Egy szelet Csepel könyvet és Rizmayer sört kaptak ajándékba. A Pannónia lassulási versenyen négyen álltak rajthoz. Nem az számított, ki a gyorsabb, hanem ki a lassúbb. Szalmabábukat kellett kerülgetni két körön át nagyon ügyelve arra, nehogy elsőként érjenek a célba. Itt is hirdettek győztest, de mindenkit díjaztak.

Farkasné Erzsébet testvérével, Bergman Borbálával és gyerekeikkel érkeztek: „Igazán jók a programok, a gyerekeink nagyok élvezik őket. Tetszettek a zenészek, a szórakoztató műsorok. Majdnem mindenhol körülnéztünk. A gyerekeket főként az állatsimogatás, a hordóvonat, az elektromos kisautók érdekelték” — mondták.

Este hét óra után nem sokkal lépett a színpadra Fenyő Miklós, aki a szép számú közönség előtt adott elő sikeres koncertet.

Cs. A.

https://photos.app.goo.gl/Hrnf1sR9ePfE4HD86