„Fontos, hogy a gyerekek őszinték, a pedagógusok naprakészek, a szülők pedig érdeklődők legyenek”- Tóth Jánossal beszélgettünk

Bár javában tart a nyári szünet, a gyerekek megérdemelt pihenésüket töltik, az iskolák már készülnek az őszre. Ahogy az elmúlt tanévben, úgy az ideiben is sok feladat vár a Dél-Pesti Tankerületre. Tovább folytatódik az e-napló fejlesztése, a drogprevenciós program, de a trianoni békeszerződés 100. évfordulójáról is méltóképpen szeretnének megemlékezni. A teendőkről, a tervekről és az intézmény működéséről is beszélgettünk Tóth Jánossal, a Dél-Pesti Tankerületi Központ igazgatójával.

A Dél-Pesti Tankerületi Központ 23 intézményt tart fenn Csepelen és Soroksáron, ahol közel 10 000 diák tanul, közülük 7500 Csepelen. A tankerület feladata, hogy az állami fenntartásában lévő intézmények egységes működését biztosítsa. Elsősorban irányító, szolgáltató szerepet lát el, az iskolák igényeinek megfelelő beszerzéseket hajt végre, a szakmai irányítás mellett a napi karbantartási feladatokat is ellátja. A biztonságos működés alapjait próbálja megteremteni. “Bár az állami költségvetés behatárolja, mire van lehetőség, de az önkormányzatok törekednek arra, hogy ezt pluszfinanszírozásokkal segítsék. Itt a kerületben például a csepeli általános iskolák első három évfolyamában tanuló közel 2100 gyerek ingyenes úszásoktatását biztosítja az önkormányzat. A Posztógyári Tanuszodába külön buszokkal szállítják a gyerekeket, melynek költségét teljes egészében az önkormányzat vállalta, így csökkentve a szülők és pedagógusok terheit. Ugyanakkor jelentős beruházásnak tekinthető az elkövetkező évekbe tervezett iskolafelújítási program is, melynek keretében az intézmények mellett, az iskolák udvarai, és a közműcsatornák is megújulnak. „Nagy szükség van ezekre a fejlesztésekre, mivel a tankerület csak az önkormányzattal közösen tud komoly fejlesztéseket végrehajtani. Nagyon jó példa erre a Szárcsa Általános Iskolában jelenleg is zajló nyílászáró csere program, amelyet megosztva finanszírozunk ” – emelte ki Tóth János. Majd hozzátette: Az intézmények saját bevételeik felét visszakapják a Tankerülettől, ebből maguk gazdálkodhatnak. Van olyan iskola, amelyik klímaberendezést vásárol, van, ahol redőnyt szereltetnek fel, vagy éppen egy komolyabb hangszer beszerzésre fordítják ezt az összeget.

Bevezették az e-naplót

Az elmúlt tanév tapasztalatairól a szakember elmondta – az alapfokú művészeti iskolák és a Mészáros iskola kivételével – idén valamennyi intézményben bevezették az e-naplót, azaz a Krétát, melynek fogadtatása meglehetősen vegyes volt a szülők és a pedagógusok részéről is. A rendszer segítségével nemcsak a diákok iskolai teljesítménye követhető nyomon, de a hiányzások, orvosi igazolások is beküldhetővé váltak már ezen a felületen. A fejlesztések folyamatosak, de emellett továbbra is megmarad az ellenőrző –tájékoztató füzet is, mivel az átállásra nem volt minden szülő technikailag felkészülve. Ahogy Tóth János fogalmaz: ezen a téren is fontos, hogy a gyerekek őszinték, a pedagógusok naprakészek, a szülők pedig érdeklődők és nyitottak legyenek. Ez azért is kiemelt jelentőségű, mivel egy friss kutatás szerint összesen hét-tíz percet beszélgetünk naponta a gyermekükkel, szinte teljesen kirekesztődnek a család életéből, ami nagyon elgondolkodtató” – teszi hozzá.

Kiemelkedő pedagógusok

A pedagógusok munkájáról szólva Tóth János kifejtette, szinte minden oktatási intézménynek vannak kiemelkedő pedagógusai, akik kiváló vezetői képességekkel bírnak, meghatározó személyiségei az iskolának. Három tankerületi központ a Dél-Budai, a Dél-Pesti és a Külső-Pesti létrehozott egy elismerést, hogy méltóképpen díjazzák a 30-40 éve pályán lévő, elkötelezett pedagógusokat.  Idén a Dél-Budapest Közneveléséért elismerést Bartok Péter kapta, a Dél-Pest Közneveléséért elismerést pedig a kerület részéről Hollós Ágnes vehette át. Meggyőződésem, hogy a mi intézményrendszerünkben is vannak olyan tehetséges, nagy tudású pedagógusok, akik bárhol megállnák a helyüket a világban.

Tervek a 2019/20-as tanévre

„A következő tanévben, 2020-ban a trianoni békeszerződés 100. évfordulójára emlékezünk. Az államilag kiemelt rendezvénysorozat mellett mi is szeretnénk történelmi- irodalmi vetélkedőt szervezni a kerek évfordulón” – hangsúlyozta a tankerület vezetője. A versenyen résztvevő diákok 2020. június 4-én együtt emlékeznének Erdélyben az összetartozás napjára, és az ott működő Erzsébet Táborban tölthetnének néhány napot.

Ősztől folytatódnak a rendőrséggel közös drogprevenciós előadások is. Megpróbálják szembesíteni a gyerekeket a függőségek következményeivel. Fontos, hogy tisztában legyenek a lehetőségeikkel, de ismerjék a korlátaikat is. Iskoláinkban – az ott tanulók létszámának arányában – új tantermi bútorokat vásárolunk, folytatódik a klímabeszerzési programunk, és továbbra is támogatjuk az énekkarok munkáját. Folytatódik az „elsősök fája” programunk is; a szülők és pedagógusok által kiválasztott facsemetét a gyerekek együtt ültetik el és tapasztalatunk szerint nyolc esztendőn keresztül gondozzák majd- tette hozzá Tóth János.

Potondi Eszter