Nyári elsősegély gyerekeknek


A nyári vakáció idején hasznosan tölthették szabadidejüket óvodás- és iskoláskorú gyermekek a Humán Szolgáltatások Igazgatósága épületében, ahol sebkötözésekről, rögzítési technikákról kaptak fontos információkat, megismerkedtek a mentőhívás alapjaival és még a Csepeli Mentőállomásra is ellátogattak. Csütörtök délelőtt Kiss Dezső, az Országos Mentőszolgálat munkatársa tartott bemutatót.

Az érdeklődőknek elmondta, hogy több mint hetven éve működik az OMSZ, előtte pedig az 1800-as években lovaskocsival szállították a betegeket. A mentőhívás tudnivalóiba bekapcsolódott kolléganője, Andrea is, aki felsorolta a bejelentés kapcsán hol és mi történt, hány sérült van, milyen panasz észlelhető, valamint megemlítette a név és telefonszám megadását.

A gyerekek többek között megtudhatták azt is, hogy mi a teendőjük, ha felborulnak a biciklivel vagy hogyan csillapíthatják a vérzést. A szakember segítséget nyújtott ebben imitált sérüléseket feltételezve kötszereket és különféle kötözési technikákat mutatott be az önként jelentkezőkön. Bekötözött sérült könyököt és térdet, valamint a fejsérülésnél a sapkakötést illusztrálta. Megmutatta hogyan kell szakszerűen felhelyezni egy nyakrögzítőt és mivel hogyan rögzítenek egy törött lábat.

A mentőállomáson elmagyarázta a rádiók használatát, majd ismertette, hogy betegfelvételkor menetlevél helyett már tableten dolgoznak.

A gyerekek a legjobban a mentőautó megtekintését várták, izgatottan nézték kívül-belül, s szinte mindegyikük kipróbálta a szimulált vezetést.

Kérdésünkre Küller Andrea, a Móra Ferenc Általános Iskola hetedik osztályába készülő tanulója elmondta: „Most először láthattam ilyen közelről mentőt. Örülök annak, hogy mindent megnézhetek benne. A mentőhívásról még anyukám mesélt, mindenképp jó tudni. Amúgy a kötszerek tetszettek legjobban és a rádióhasználat. Bár édesanyám az egészségügyben dolgozik, engem viszont jobban érdekel a rendőrség, szeretek irányítani” – tette hozzá Andi.

AZS