Csepeli sikerek a kenusok maratoni Európa-bajnokságán

Az országok versenyében az éremtáblázat élén végzett a magyar kajak-kenu válogatott a július végén megrendezett maratoni Európa-bajnokságon a franciaországi Decize-ben: kilenc arany-, hat ezüst- és nyolc bronzérmet szerezett. Két csepeli versenyző is a legjobbak között szerepelt: a junioroknál Békesi Boldizsár a páros kenu maratonon első lett, míg Dóczé Ádám a felnőttek páros versenyében a második helyen fejezte be a versenyt – tájékoztatta lapunkat Ludasi Róbert, a Csepeli Kajak-Kenu Egyesület elnöke és edzője. Az eseményhez kapcsolódik az a hír is, hogy jövőre a soroksári Kis-Dunán rendezik meg a maratoni versenyt, ahol nemzetközi színvonalú pályát alakítanak majd ki. A terveket a csepeli önkormányzat is támogatja. 

A fiatal Békesi Boldizsár előtt még nagy jövő áll, Dóczé Ádám korábban már négyszer lett világbajnok a maratoni kenuzásban. Jövőre már hazai pályán bizonyíthatják, hogy képesek újabb sikerek elérésére. A következő maratoni Európa-bajnokságot 2020-ban egy vadonatúj pályán, a soroksári-ráckevei Duna-ágban, közel a Gubacsi-hídhoz, a csepeli oldalon rendezik meg.

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke a közösségi oldalukon tudatta: “A maratoni szakágunk hosszú évek óta sikeres, elsősorban a válogatott kimagasló eredményeinek köszönhető, hogy Budapestre tudtuk hozni ezt az eseményt. Bár évtizedek óta a kajak-kenu sportág első számú otthona Szeged és a maty-éri pálya, mégis nagyon fontos nekünk, hogy a fővárosban is megjelenjünk. Örülök annak, hogy a kormány támogatásával tervezés alatt áll a soroksári-ráckevei Duna-ágban egy evezős és gyorsasági kajak-kenu pálya és zajlik az előkészülete egy szlalom pálya megvalósításának is Csepel északi részén. Mielőtt ezek a létesítmények elkészülnek, szeretnénk bevezetésként egy sikeres maratoni versenyt rendezni 2020-ban a budapesti szurkolóknak. ”

Az MKKSZ elképzelését már a pályázat benyújtásakor támogatta a csepeli önkormányzat és a kerület polgármestere, Borbély Lénárd is, aki akkor így nyilatkozott: „Csepelen óriási hagyományai vannak a kajak-kenunak, az itt lakók évtizedek óta ismerik és követik a sportágat. A kerület színeiben lett kétszeres olimpiai bajnok Kolonics György is, ezért úgy gondolom, nem lehetne jobb helyszínt találni az Európa-bajnokságnak, mint a kenus legendáról elnevezett, felújított sétány.”

Cs. A.