Diákok közösségi szolgálatban

Gyermekfelügyelet, kutyasétáltatás, könyvrendezés vagy patikában vénykiváltás. Közösségi munkában hasznosnak lenni bárhol lehet a diákoknak. Meghatározó élményt jelent számukra egy helyi közösségért, környezetért végzett munka, a lényeg, hogy felmérjék, miben lehetnek hasznára másoknak. Ez a program, a szolgálat célja.

Mint ismeretes, 2016. január elsejétől kötelező érettségi előfeltétel az ötven órás iskola közösségi szolgálat. A vonatkozó jogszabály előírja, hogy a lakhelytől számított harminc kilométeren belül végezhetnek „munkát” a fiatalok különféle fogadó intézményekben. A diákok maguk választhatják ki iskolájuk lehetőségei közül, hogy milyen tevékenységet akarnak végezni. Az iskolán kívül célszerű az interneten is bővebben tájékozódni – például a Közösségi Szolgálat Portálon (www.kozossegi.ofi.hu) –, ahol sok fontos tudnivaló mellett részletes lista található a fogadó intézményekről. E helyeken (pl. iskolák, óvodák, önkormányzati és egészségügyi intézmények, művelődési házak, idősotthonok, nyugdíjasházak, civil és nonprofit szervezetek) a diákok az egészségügyi, szociális és jótékonysági, oktatási, kulturális és közösségi, környezet- és természetvédelmi, polgári és katasztrófavédelmi, valamint közös sport- és szabadidős tevékenységekben próbálhatják ki helytállásukat.

A közösségi szolgálatra való felkészítés először a tanintézményekben kezdődik, ahol a tanárok együttműködésre, empátiára, problémamegoldásra és a társadalmi felelősségvállalásra hívják fel a figyelmet.

Csepelen számos hely megszépült már az önkéntes munkások keze nyomán. Az elmúlt években a Csepeli Városgazda munkatársainak útmutatásával megtisztították a Tamariska tanösvényt. Szemetet szedtek, gyomláltak, gallyaztak, mintegy 30-40 zsák zöldhulladékot gyűjtöttek össze. Szintén kerületi középiskolások tették rendbe Csepel játszótereit, valamint a „Nagy Zöldítési Akció” program jegyében Varga Norman segédlete mellett három darab hársfát és számos árvácskát ültettek el a Radnóti Miklós Művelődési Ház előtti parkban.

Hol várják a diákokat?

Csepelen az egyik legnagyobb „foglalkoztató” a Humán Szolgáltatások Igazgatósága. Hozzájuk tényleg szívesen járnak segíteni a középiskolások, hiszen az a munka, amit ott végeznek, nem megerőltető. „Folyamatos az érdeklődés év közben és szünetekben is. Az önzetlen segítség mindig elkél. Az érdeklődők többnyire a fiatalokkal való foglalatosságot keresik, de besegítenek korrepetálásokba, szabadidős programokba, ételosztásba is. Mindenképp hasznukra válik a közösségben végzett munka és munkatársainknak is jól jön egy kis segítségnyújtás” – tette hozzá Nagyné Kovács Tímea intézményvezető. A.Zs.