Használt holmik olcsó áron

Aki keres, az talál! Hogy mit? Szuper gőzölős vasalót, megunt biciklit, egy jó regényt, babaágyat, plüssmackót vagy klassz minőségű ruhát. „Minden van itt, csak bogarászni kell. Aki egyszer bejön hozzánk, az visszatérő vásárlónk lesz” – mondta az egyik eladó a csepeli Cseriti Adományboltban. Ha nincs szívünk kidobni megunt vagy feleslegessé vált tárgyainkat, régi portékánkat, bevihetjük a Kossuth Lajos u. 47-49. szám alatti boltba, mely 2015. május óta fogadja a kerület lakóit leadó pontként és üzletként is. Itt reggel nyolctól este hétig akár ötven forinttól egészen tízezerig vásárolhatunk használt holmikat olcsó áron.

Nemrég teljesen átalakult a helyiség, a bútor részleg megszűnt, mivel helyigényes és költséges volt. Helyette megnövekedett a ruhakészlet, amelyből a legnagyobb forgalom bonyolódik naponta. Ugyanakkor keresettek a konyhai eszközök, a játékok, szinte bármit visznek és vesznek a visszatérő vásárlók. Most leginkább a ruhák és a könyvek kelendőek, de érdeklődnek a legkülönlegesebb, Kenyából érkezett dísztárgyaink iránt is – sorolja az eladó.

Az első magyar adománybolt 2011 tavaszán nyitott. Itthon a legrégibb és egyben legnagyobb adománybolt-hálózat ma már kilenc egységből áll. Az eddig Budapesten létrejött üzletekben az otthon feleslegessé vált tárgyakat, holmikat értékesítik rászorulók számára a mindenkori használtpiaci árnál alacsonyabb áron. „Társadalmi vállalkozás vagyunk, nonprofit jelleggel működünk, célunk minél több áru, tárgy újra használatba kerüljön és ne a szemétben végezze. Elsősorban a rászorulóknak segítünk olcsó árakkal” – tájékoztatta lapunkat Sáhy Gábor alapító ügyvezető.

A Cseriti Magyarország az elmúlt hét és fél évben kétezer tonna használati tárgyat és bútort juttatott el több mint százezer új, rászoruló gazdához, akik eddig mintegy kétszáz millió forintot takarítottak meg. A bolthálózat működésével eddig huszonöt kolléga számára létesült állandó munkahely.

A rendszer és a bolthálózat működésének lényege egyszerű: bárki behozhatja és eladásra ajánlhatja fel megunt, már nem használt, de mások számára még értéket képviselő személyes használati tárgyait. Ezeket begyűjtik, logisztikázzák, tisztítják, kisebb javításokat végeznek rajtuk, majd a mindenkori használt piaci árszint alatt értékesítik a nagyobb részt rászorulókból, kisebb részt kincskeresőkből és tudatos vásárlókból álló célcsoportoknak. Az adományozó nem halmoz fel feleslegessé vált tárgyakat, a vevő pedig olcsón juthat jó minőségű használati eszközökhöz.

Gyűjtőszolgálat

Háztartási nagygépekért, nagy mennyiségű apróbb tárgyért előre egyeztetett időpontban házhoz mennek. A kiszállási költség kétezer forintba kerül. A.Zs.