Nyári bőrproblémák és kezelésük

A hőség és napfény hatására bizonyos bőrbetegségek gyakrabban jelentkezhetnek nyáron, mert az izzadás provokálja azokat és a fürdőzésekkor is megfertőződhetünk velük, illetve különféle csípések érhetnek főleg a tengerben. Dr. Nagy Éva bőrgyógyász segítségével megtudhatjuk mire figyeljünk nyáron.

Gombásodás

A nagy melegben bőrünkön jelentkező izzadásnak sok következménye lehet. Az egyik leggyakoribb eset, amikor a testhajlatok begombásodnak, különösen a mellek alatti terület, a hónalj, a lágyékhajlat, valamint a lábujjak közötti terület érintett. A szakorvos szerint ne hintőporozzuk, mert megtúrósodik és még jobban irritálttá válik az érzékeny bőrfelület. Speciális krémekkel, ecsetelőkkel gyógyíthatjuk a kipirult bőrt és pár nap alatt elmúlik.

Ótvar

Főleg gyerekeknél fordul elő gyakran csípések utáni gennyes bőrelváltozás, vagyis az ótvar. Nyáron táborokban és a vízpartokon nagyobb az esély a különféle bogarak, rovarok csípésére. A gyerekek legtöbbször elvakarják a csípést. „Ez is szakszerű kezelést igényel. Könnyen és gyorsan meggyógyul, ha leborogatjuk fertőtlenítő oldattal, leszedjük a sárgás pikkelyes elváltozást, az sem baj, ha vérzik. Utána fertőtlenítővel beecseteljük, majd egy antibakteriális krémmel kezeljük. Naponta kétszer-háromszor ismételjük meg, pár nap alatt elmúlik” – tette hozzá a bőrgyógyász.

Gyomnövény és fény

Kevesen tudják, hogy a dermatitis striáta gyomnövény és napfény hatására alakul ki a bőrön. Ha nem törölközőre vagy pokrócra ülünk, hanem csakúgy fürdődresszben a fűre, akkor érdekes elváltozás lehet a bőrünkön, amely gyulladt, piros és viszkető érzéssel járhat, súlyosabb esetekben hólyagos is lehet. A szakorvos elmondása szerint ilyen tünetek előfordulhatnak fűnyíráskor, ha nem viselünk kesztyűt, valamint málna- és ribizli szedéskor is. Sajnos nyugtatókrém hatására is nehezen múlik el.

Medúzacsípés Különösen a horvátországi tengerparton vigyázzunk a medúzacsípésekre, nem ajánlatos egyedül fürdenünk. A bőrgyógyász elmondta: a kicsi rózsaszín medúzák, amelyek rajban úsznak a tengerben azok többszörösen veszélyesek. Ha hozzá érnek a bőrünkhöz, hirtelen eszméletvesztés jöhet létre, mivel idegméreg van bennük. Piros és hólyagos bőrelváltozást tapasztalhatunk, a napégéshez hasonló, és nagyon lassan gyógyul. Hámosítással és fertőtlenítéssel orvosoljuk. A tengerparton fürdőzéskor viseljünk cipőt – javasolja a szakorvos. A.Zs.