Csepeli siker a szakmák világbajnokságán

Szép eredményeket értek el a magyar versenyzők az oroszországi Kazanyban megrendezett szakmák világbajnokságán, amely augusztus 27-én ért véget. Krehely István, a Weiss Manfréd iskola villanyszerelője szakmájában a negyven versenyző közül a tizenötödik helyet szerezte meg, egyben kiválósági érmet kapott. Magyarországot huszonkét versenyző képviselte. A Veszprém megyében tanuló Simon Krisztián bútorasztalos világbajnok lett, további tizenegy magyar fiatal érdemelte ki a kiválósági érmet. A világbajnokság záró rendezvényén Vlagyimir Putyin orosz elnök köszöntötte a résztvevőket.

A kazanyi szakmák világbajnokságán 63 ország 1354 fiatalja versenyzett 56 szakmában. A magyarok még sohasem szerepeltek ilyen jól, mint most. Az országok közötti versenyben Magyarország az első harmadban végzett, huszadik lett. Krehely István a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum (BKSZC) Weiss Manfréd Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma végzős tanulója. Tavaly megnyerte a hazai Szakma Sztár versenyét. Ezután még két válogató megméretés várt rá, amelyeken szintén első lett, így képviselhette Magyarországot a villanyszerelők versenyében. Tanára Takács János, de a felkészítésében részt vett Tamás Róbert, a Legrand cég villanyszerelő szakértője és Asztalos Jenő, a Weiss Manfréd iskola oktatója, aki a PLC programozást tanítja. Krehely István helyezése kiválónak mondható, hiszen szorosan alakult a verseny. Az élen kínai és orosz versenyzők végeztek. Kiválósági érmet pedig csak azok kaptak, akik a legmagasabb pontszámot érték el.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a magyar versenyzők szereplését az MTI-nek úgy értékelte, hogy ismét bizonyították szakmai tudásukat. Az elért eredmények azt mutatják, hogy a fiatal magyar  szakemberek teljesítménye a gazdaság valamennyi területén jó, a hagyományos szakmákban éppen olyan sikeresek, mint az informatikában vagy a webtechnológiában.

Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára közölte: Magyarország nagyon jól teljesített a versenyen, fantasztikusan szerepelt a magyar csapat. Várakozáson felülinek nevezte, hogy ilyen erős mezőnyben sikerült egy aranyérmet és tizenegy kiválósági érmet szerezni.

Cs. A.