Kerékpáros siker Csepelről

Idén a csepeli Szarka Gergely nyerte az országúti kerékpárosok országos bajnokságát. Győzelme azért figyelemre méltó, mert neves hazai és külföldi kerékpárosokat utasított maga mögé. Szarka Gergellyel, az Epronex-Bss Oil Team csapatának kerékpárosával beszélgettünk.

A csepeli születésű és jelenleg is Csepelen élő Szarka Gergely 2010-ben, 11 évesen kezdett versenyszerűen kerékpározni egy csepeli kerékpáros szakosztálynál. Már előtte is sportolt, a Mátyás Király Általános Iskola diákjaként kerületi atlétikai versenyeken vett részt, de kézilabdázott is. – Egyik nyáron kapcsolgattam a tévét és megakadt a tekintetem a Tour de France közvetítésén. Mondtam a szüleimnek, hogy szívesen kipróbálnám ezt a sportot, ezért felkerestük a Csepeli Kerékpár- és Szabadidős Egyesületet, ahol egészen 2014-ig sportoltam – elevenítette fel a kezdeteket.
Miután az egyesület megszűnt, a KSI-be, majd 2017-ben a DKSI-be ment. – Ez egy debreceni egyesület, amelynek budapesti szakosztálya felnőtt csapatot indított a fővárosban. Nagy ambíciókkal vágtam neki az évnek, mert a felnőttek között elég komoly nemzetközi versenyeken indulhattam – mondta. Az országos bajnokságon U23-kategóriában ötödik helyen végzett, az igazi áttörést pedig a Tour de Hongire jelentette. Az öt napos magyar országúti körversenyben négy napig benne volt az első tízben, és viselhette a legjobb magyarnak járó megkülönböztető trikót.
2018-ban leérettségizett, de nem jelentkezett felsőoktatási intézménybe. Mivel a tanulás miatt nem tudott teljes erővel a versenyzésre összpontosítani, úgy döntött, egy évet kihagy, és csak a kerékpározásra koncentrál, hogy kiderüljön, van-e jövője ebben a sportágban. A válaszra nem kellett sokáig várnia.
Az országúti kerékpárosok országos bajnokságának ibrányi versenyén 177,6 km-t kell letekerni, amely 12 kört jelent a versenypályán. – Csapatunk taktikája az volt, hogy néhányan elszökjünk a mezőnytől. Ez nagyon jól működött, mert rajtunk kívül más csapatok ezt nem tették meg. Gyakorlatilag az egész távon nem kellett mást tennünk, csak biztosítani az élen tekerő csapattársainkat, a támadásokat könnyedén visszavertük. Az utolsó körben heten elszakadtunk a mezőnytől. 500 méterrel a cél előtt – amikor körülbelül a negyedik-ötödik helyen lehettem – sikerült az élre törnöm és elsőként célba érnem, 4 óra 4 perces idővel.
Gergely egy éven át minden versenyen hordhatja a magyar bajnoki trikót, amely nagy presztízst és médiafigyelmet jelent. Mivel az országos versenyen több nemzetközi szintű kerékpárost utasított maga mögé, azonnal elkezdtek iránta érdeklődni a külföldi csapatok. Jövőre valószínűleg az egyikhez el is szerződik, hogy komolyabb nemzetközi versenyeken is elindulhasson, és az elit kerékpárosok mezőnyében, a World Tour-sorozatban is szerepelhessen.
Gergely most egy belvárosi kávézóban barista. Részmunkaidőben dolgozik, hogy minél többet tudjon edzeni. Heti 20-25 órát kerékpározik, és még konditerembe is jár, erősítő gyakorlatokat végezni. Azt mondja, ha továbbtanul, mindenképpen a biológiát és a sportot szeretné ötvözni, például gyógytornász vagy dietetikus szakon. De most leginkább az országúti világbajnokságra koncentrál, amely Yorkshire-ben lesz. Ott is szeretne kiemelkedő eredményt elérni.