Nordic walking: remek edzések, baráti közösség a Kis-Duna-parton

A nordic walking, vagyis az északi gyaloglás dinamikus, az egész testet átmozgató edzésforma, könnyen és gyorsan elsajátítható sokrétű sport, melynek kiváló élettani hatásai vannak. Csepelen egy csapatnyi lelkes és fiatalos nyugdíjas űzi ezt a sportot a Kis-Duna-partján, edzéseikhez bárki csatlakozhat, aki szeretne kicsit tudatosabban, egészségesebben élni.

A nordic walking gyökerei a múlt század harmincas éveire vezethetők vissza. Akkoriban a finn sífutók nyári edzésprogramjában alkalmazták, de önálló sportággá csak a 90-es évek végén vált. Csepelen 2013 óta vannak rendszeres, az idősebb korosztálynak szóló nordic edzések. A tréningeket Menyhértné Tóth Terézia egészségügyi szakoktató-egészségnevelő tartja, aki közel húsz éve ismerkedett meg ezzel a sportággal. “Nagyon szeretek síelni, de itthon ez egy nehezen gyakorolható sportág, ezért úgy döntöttem megtanulom a sífutást. Bozsik Anna oktatóhoz fordultam, aki nemcsak a sífutással, de a nordic walkinggal is megismertetett. Megtapasztaltam, hogy ez a fantasztikus sportág, mennyire átmozgatja az egész testet, annyira megszerettem, hogy edzői képesítést is szereztem –meséli a szakember. Küldetésemnek érzem az egészségnevelést, fontosnak tartom, hogy tegyünk az egészségünkért. Az elmúlt években rengeteg sikerélmény ért. A rendszeres mozgásnak köszönhetően sokaknál csökkenthetők a krónikus betegségekre szedett gyógyszerek, jelentősen javulnak, illetve elmúlnak az alsó végtagi ízületi panaszok. Ezek a csodálatos eredmények arra sarkallnak, hogy tovább folytassam a munkám – mondja Menyhértné Tóth Terézia. 

Heti két edzés ingyen

Jelenleg 30-40 fő jár rendszeresen a csoportba, heti két edzésünk van, kedden és csütörtökön délelőtt, de a háziorvosokkal körvonalazódó együttműködésnek köszönhetően, elegendő jelentkező esetén délutáni edzés is indulhat. A nordic walking helyes technikáját, a szabályos bothasználatot havonta egyszer külön oktatás keretében sajátíthatják el a résztvevők a Királyerdei Művelődési Házban. Ugyanakkor a megfelelő bot kiválasztásában is segítséget, tanácsot kapnak itt az érdeklődők– mondja a szakember.  A nordic walking a sífutás ritmikus, átlós irányú mozgásaira épít, ötvözi a sífutás lépéstechnikáit, bizonyos ugrótechnikákat, de futó és fitnesz elemeket is magában foglal.  „Az edzések során mindenki megtalálja a számára legideálisabb tempót. A másfél órás Kis-Duna-parti tréningeket nyújtásokkal szabdaljuk fel, ilyenkor bevárjuk a társaság minden tagját, hisz ez egy közösségi program” – teszi hozzá az edző.

Bárki csatlakozhat

Az északi gyaloglás könnyen és gyorsan elsajátítható, kiváló hatással van a szervezetre, növeli az állóképességet, a kitartást, formálja az alakot. Felgyorsítja, serkenti az anyagcsere folyamatokat, aktiválja a vérkeringést, fokozza a szív és érrendszer teljesítményét. A diagonális mozgás pedig jelentősen javítja a koordinációs képességet. „Bárki csatlakozhat az egészségmegőrző edzésekhez, hisz ez a sport pontosan azt az élettani mozgást hozza vissza, ami gyermekkorunkban természetes volt számunkra. Az izmok és ízületek fájdalommal jeleznek, ha nem mozognak eleget. A csípőnk, térdünk, gerincünk mozgástartományát a városi életünk során nem használjuk ki megfelelően, ettől meszesedések alakulnak ki. Az edzéseknek köszönhetően azonban a reumatikus ízületi fájdalmak elmúlnak. A nordic walking az egészséget hozza vissza –fogalmaz az edző.

A sportághoz kapcsolódó pozitív tapasztalatait Pataki Mihályné, Ibolya is megosztotta velünk. „Hat hónapja járok edzésekre, befogadó, őszinte közösségre találtam itt. Terike kedves, de határozott szavakkal edzi a csapatot, bátorítja csetlő-botló járásunkat. Nem hallottam még edzőt ilyen szeretettel beszélni az emberi testről, az egészségről, jólétünkről. A rendszeres edzésektől teljesen elmúltak a csípő fájdalmaim, de a tréningek nemcsak fizikailag építenek, megtanítottak arra is, hogyan bánjak megfelelően a testemmel. Jó lenne, ha minél több csepelihez eljutna az egészségmegőrző programunk híre, mert így sokkal többen tölthetnék fitten és egészségesen nyugdíjas éveiket.”