A természet ízei marcipánban – egy családi manufaktúra a Damjanich utcában

Sokak szerint az ország legfinomabb, főzött, minőségi marcipánját a Csepelen található Bakos Marcipán Kft. készíti családi vállalkozásban, amely 1979-től működik a Damjanich János utca 24. szám alatt.  „A természet ízei marcipánba zárva” – hangzik a manufaktúra mottója, amely szerint a termékeik ízértékére, belső tartalmára helyezik a hangsúlyt, nem mellesleg pedig változatos csomagolásban, díszítésekkel, különleges figurákban jelennek meg. Több szakmai elismerésben részesültek. Bakos László a Fehér Asztal Lovagrend tagja, amely tizenkét szakma, köztük a cukrászok és szakácsok legjelesebb képviselőit tudja soraiban. Kiérdemelte az aranykoszorús cukrászmester címet. A cég legutóbb tavaly nyerte el a fogyasztók által odaítélt Év Kiváló Terméke Díját. A családi vállalkozás feje idősebb Bakos László, vele dolgozik felesége, valamint a marketing végzettségű fia és a kereskedelmi képesítéssel rendelkező lánya, és még több alkalmazott.  

Bakos László a Rózsa Ferenc Vendéglátó-ipari Szakközépiskolában szerzett cukrász, szakács és felszolgáló végzettséget. Később maga is oktatta a cukrász mesterséget a vendéglátó-ipari szakközépiskolában. Feleségével együtt először a Déli pályaudvarnál található Maros utcában nyitották meg cukrászatukat, ahol rajtuk kívül egy eladó, egy segéd és egy tanuló dolgozott. „Reggel 4-től este 8 óráig tartott a munka – idézi fel Bakos László. — Az üzlet hatkor nyitott, de addigra elő kellett készülni, begyúrni a tésztát, készre formázni a termékeket. Fizikailag nagyon megterhelő volt.” Akkor, 1979-ben döntöttek úgy, hogy a csepeli családi házukban, a Damjanich utcában folytatják a tevékenységüket, készítik a marcipánokat. Egy segéddel indult a vállalkozás. A marcipánkészítésre specializálódtak, aktuális mesefigurákkal, különféle virágokkal formázták meg a marcipánokat. „Abban az időben mindössze két cég volt az országban, amely ezzel foglalkozott — meséli a családfő. – Termékeinkből sokat szállítottunk élelmiszerboltokba és édességüzletekbe; akkor még legalább 60-70 önálló édességbolt létezett országszerte. Ma már hálózatszerűen nincsenek ilyenek, legfeljebb szakboltok vannak, amelyek szuveníreket árulnak. Vidéken még akad néhány édességbolt. Esküvőkre, rendezvényekre szintén gyártottunk marcipánokat megrendelés alapján. Cukrászoknál a szakmai elhivatottság a döntő tényező – szeretni kell a mesterséget.”

A nyolcvanas évek közepétől bővült a választék és a legyártott mennyiség is. Egyre több marcipánkészítő jelent meg a piacon, de a Bakos Marcipán Kft. más és különlegesebb tudott lenni. „Mi nem reklámokra költjük a pénzt, hanem az alapanyagokra – mondja félig viccesen Bakos László. – Persze, reklámozunk is, a rendezvényeken bemutatjuk a termékeinket. A kereskedelemben kapható marcipánok mandulatartama 3 százalék, a miénkben 40-45 százalék van. A természetes alapanyagokat részesítjük előnyben. Termékeink vizes, tejes, tejszínes, alkoholos tartalmúak, száz-száztízféle bonbont állítunk elő. Igény szerint díszítjük, csomagoljuk őket a megrendelők megelégedésére. Ez a mesterség szépsége.”        

Legutóbb a Kozma István Birkózó Akadémia ünnepségére készítettek különleges csokoládétallérokat a birkózóknak. Rendelőik között előkelő szállodák, éttermek, boltok sorakoznak. De betérnek Damjanich utcai manufaktúrájukba csepeli háziasszonyok is, hogy marcipán alapanyagot vásároljanak, vagy csak tanácsot kérjenek cukrászati kérdésekben. Karácsony közeledtével még több a megrendelés, hiszen ez az édességgyártás és fogyasztás időszaka. Az előkészületeket júliusban kezdték, októberben már nagyüzem van. Nem szabad elfeledkezni arról, hogy a Bakos Marcipán Kft. kiterjedt jótékonysági tevékenységet is folytat, amellyel szintén Csepel jó hírét erősítik. Küldenek szaloncukrot a cipősdoboz akció keretében gyermekvárosoknak, anyaotthonoknak szerte az országban, és természetesen csepeli intézményeknek is.

Cs. A.