Bemutatták a Radics Béla életéről szóló filmet

A Radnóti Miklós Művelődési Házban október 14-én mutatták be a RADICS BÉLA – A megátkozott ember című zenés, életrajzi filmet, amely Radics Bélának, a tragikus sorsú rockzenésznek állít emléket. A film rendezőjével, Klacsán Gáborral beszélgettünk.

– Amikor Szentesi Zöldi László újságíró felkért, hogy vállaljam el a film rendezését, azt javasoltam, hogy olyan zenés életrajzi filmet készítsünk, amelynek műfaja közelebb áll a játék-, mint a dokumentumfilmhez. Közel húsz éve készítek dokumentumfilmeket. Pályám során mindig arra törekedtem, hogy azok minél kevésbé legyenek dokumentumfilmszerűek, kerüljem a beszélő fejeket és inkább a játékfilmes elemek domináljanak. A megátkozott embernél is az volt az eredeti elképzelésem, hogy játékfilmes közegbe helyezzük Radics Béla életét – mondta a Csepeli Hírmondónak Klacsán Gábor, a film rendezője. Hozzátette, a film amellett, hogy emléket állít Radics Bélának és bemutatja az adott kort, zenei élményt is kíván nyújtani.
A film forgatókönyvének írása előtt Szentesi Zöldi László és Bálint Csaba, a Rockmúzeum igazgatója hosszas és alapos történeti kutatómunkát végzett, amely a mindenki számára elérhető kordokumentumokon kívül zenésztársak, régi barátok elbeszélésein alapul. Radics Béla gyermekkoráról viszonylag keveset tudni, családtörténete hiányos, nincsenek elérhető rokonai, akik mesélnének ezekről az időkről. A film alkotóinak sikerült viszont egykori általános iskolás osztálytársát felkutatni, aki a film egy rövid jelentében fel is tűnik. Természetesen élete már könnyebben nyomon követhető, miután ifjú munkásként egy gyári zenekarban elkezdett gitározni, majd az Atlantiszba került.
 – Aki szereti a rockzenét, annak felejthetetlen lesz látni és hallani, hogyan szólal meg néhány dal Alapi István keze által – tette hozzá. Kérdésünkre elárulta, az egyik kedvenc jelenete, amikor Radics Béla a jövendőbeli dobosával bemegy a brit nagykövetségre, hogy a New Musical Expressz magazinból tájékozódjon a zenei hírekről, és a nagykövet behívja őket egy rövid beszélgetésre.

Október 18-án lesz negyven éve, hogy Radics Béla 36 éves korában meghalt. Klacsán Gábor elmondta, a filmben próbálták annak okait is boncolgatni, hogy miért kellett a zenésznek ilyen fiatalon elmennie. Erre több lehetséges magyarázatot is felvázol a film, de egyik mellett sem teszi le a garast.
– Ő volt az a rockzenész, akinek szinte az összes zenésztársából – Demjén Ferenc, Révész Sándor, Som Lajos – már saját korában sztár, híres előadóművész lett, neki viszont soha nem jelent meg nagylemeze, kirekesztették, elhallgatatták. Soha nem kötött kompromisszumokat, ugyanolyan önpusztító életet élt, mint nyugati híres kortársai, mint például Jimi Hendrix, de nagy valószínűséggel élete akkor kapott igazán léket, amikor a Taurus feloszlott – fogalmaz a rendező.

A film elkészültét a Petőfi Kulturális Ügynökség 45 millió forinttal, Csepel Önkormányzata pedig 5 millió forinttal támogatta. A kisfiú Radics Bélát Stépán-Kovács András, szüleit Trill Zsolt és Zsurzs Kati, a felnőtt Radics Bélát pedig Rák Zoltán alakítja. A filmben sok neves színész feltűnik még, többek között Király Attila, akit Som Lajos szerepében láthatunk, valamint Bede Fazekas Szabolcs, Forgács Péter és Szabó Sípos Barnabás. Mint megtudjuk, a gyártási időszak még tart, dolgoznak az utómunkán és készül a mozis hang is. Ha az állami támogatás lehetővé teszi, szeretnék még néhány jelenettel kiegészíteni a filmet. A moziforgalmazóval még tartanak a tárgyalások, de jó esély van arra, hogy jövő tavasszal a filmet mozivásznon is láthatjuk.