Szabó Magda Közösségi Tér

Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Végh Edit és Végh Péter kiállításának megnyitása

2019-04-12 @ 18:00 - 2019-04-19 @ 20:00

Esemény navigáció

Végh Edit

  1. április 26-án születtem Csepelen. A Képző-és Iparművészeti Gimnáziumba nem sikerült felvételt nyernem, így irodai területen dolgoztam. A művészet szeretete és szépsége iránti érdeklődésem végigkísérte eddigi életutamat. Munkám mellett tanultam varrni, majd 50 éves koromban kezdtem el babákat, később textilszobrokat készíteni.

1996-ban tagja lettem a Kiss Áron Magyar Játék Társaságnak, majd a Budapesti Babaklubnak. Itt lehetőségem nyílt munkáimmal több csoportos kiállításon részt venni.

Bemutatkoztam többek között Budapesten a Galéria 21-ben, a Keve Galériában, Szabadkán, Győrben, Kőszegen, Bécsben és Pozsonyban is. A Győri kiállításon I. díjat nyertem.

2018 nyarán egy Kollázs tábor keretein belül Kopócsy Judit festőművész vezetésével ismerkedtem meg ezzel az izgalmas technikával. Azóta tökéletesítettem technikai tudásom és elkészültem egy kiállítási anyaggal, melyet az Erdei Éva Galériában tavaly novemberben be is mutathattam.

 

Végh Péter

1968-ban költöztem Csepelre. Még az évben beléptem a Munkásotthon Képzőművész Körébe Buna Konstantin tanítványa lettem. Két év múlva a fotószakkörbe is beiratkoztam. A két kör jól kiegészíti egymást. Sok csoportos bemutatkozáson vettem részt, előfordult, hogy mindkét műfajjal szerepeltem egyazon kiállításon.

Dekorációsként dolgoztam a Csepel Vas – és Fémműben, később a Csepeli Papírgyárban.  A fotókör javaslatára Csepel Újság fotósa lettem. A rendszerváltás után a megalakuló Cserkész újság grafikusként és fotósként alkalmazott.

Mostanában az érdekel, hogy lehet a két alkotási formát úgy összehangolni, hogy egymás hatását erősítsék. A madarak és az állatok ábrázolása a természetes hátérrel együtt megkívánja az alkotótól a rajztudást, a fotóstól a fényt a képen.

A grafikától a faliképig szinte minden fajtáját kipróbáltam a kép alkotásának. Most a fapác a kedvencem, de szívesen dolgozom akvarellel.  Faragtam fát követ és gipszet, készítettem bronz plakett.  A rézdomborítást is kipróbáltam, közben egy kovácshoz jártam megtanulni a különböző kalapácsok használatát.

A fotózás egy kicsit háttérbe szorította a képzőművészetet, míg a Muray Róbert természetfestő műhelyébe nem kerültem. Robi bácsi halála után Csiszár József festőművész vállalta el az alkotótábor vezetését.

Reméljük, hogy még sokáig tanulhatunk mesterünktől és egymástól

Részletek

Kezdés:
2019-04-12 @ 18:00
Vége:
2019-04-19 @ 20:00