Szabó Magda Közösségi Tér

Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

XIV. Ars Sacra Fesztivál

2020-09-18 @ 18:00 - 20:00

Fűriné Babits Ágnes

Budapest, 1948. 08. 18.

1954-62 Dunaföldvár, általános iskolába jártam.

1962-66 Dunaföldvár, Magyar László Gimnáziumban érettségiztem.

1966-70 Pécs, Tanárképző Főiskola rajz-földrajz szakos hallgatója voltam.

  1. augusztus 7-én meghalt édesapám, Babits István, édesanyám Németh Erzsébet, óvónő, öcsém József, húgom Klára gyászoltuk.

1969 szeptemberében elkezdtem az utolsó tanévet. A gyakorló iskolában levizsgáztam, rajzból Horváth Dénes tanár úrnál.

1969, november elején a dunaújvárosi Móricz Zsigmond Ének-Zenei Általános Iskolából az igazgató helyettes keresett rajzost, Horváth Dénes helyett. Mivel a két város közel van egymáshoz (20 km) örömmel elfogadtam az ajánlatot. A főiskolát esti levelező tagozaton fejeztem be. Nem volt könnyű időszak: 510 felső tagozatos tanulót kellett nevelni, oktatni naprakész óravázlattal, közben készültem a pécsi vizsgákra, szakdolgozatot írtam Dunaföldvár földrajzából és felkészültem az államvizsgára. Kezdő fizetésem 1000 Ft volt, a diploma megszerzése után 2500 Ft-ra emelkedett.

Ebben az iskolában megtapasztaltam az ének oktatás Kodály módszerének áldásos hatását, mely lélekemelő órákat, rajzórán gyönyörű alkotásokat eredményezett. A Budapesti Zeneakadémián éves bérletünk volt a diákelőadásokra, Lukin László tanár úr kérdéseire gyerekeink jó választ adtak, így sok értékes ajándékkal tértünk haza. Megérte korán kelni! Kiváló kolléganőm, Gyarmati Éva énektanárnő szintén Pécsen végzett ének-magyar szakon.

1970-ben Dunaföldváron megismerkedtem Fűri Gábor kántor, orgonaművésszel, aki szintén Pécsen végzett a  kántorképzőn. Budapestre a Domonkos templomba került, 1973-ban összeházasodtunk és követtem Budapestre. Új munkahelyem a XV. kerületi régi Máv-telepi Lenin Úti Általános Iskola lett.

Itt nagyon jó kapcsolatom alakult ki a gyerekekkel és a szülőkkel.

1974 júliusában megszületett Gábor, 76 augusztusában István fiunk.

1978-ban az iskola kérésére visszamentem tanítani rajzot és gyakorlati leány-foglalkozást tartani (háztartás, háztartási gépek kezelése, egészségtan, szabás, varrás, horgolás). Év végére a lányok a saját maguk által varrt blúzban, szoknyában ballagtak.

1980: új lakás, új munkahely. A IX. kerületi Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskolába kerültem rajzot tanítani 460 felsősnek. Közben az FPI indította módszertani továbbképzéseire jártam, Környeiné Gere Zsuzsa, Sipos Endre és Kovács Károly vezetésével.

1981 novemberében megszületett harmadik fiunk, Gyula, aki koraszülött lett 1200 grammosan, de a családi szeretet és a jó gyermekorvosi felügyelet segítségével szépen gyarapodott.

1983: Gabi oviban, Isti bölcsiben, Gyuszi a nagymamák segítségével otthoni felügyelet alatt volt, mert az iskola a délutáni napközibe hívott vissza. Közben ebben az évben alapító tagja lettem a Fővárosi Festő Stúdiónak. Vezetője Bakonyi Mihály festőművész és szakfelügyelőm volt.

1990-ban a Ferencvárosi Rajz Munkaközösség vezetője lettem. Kiss Etelkától örököltem ezt jól összeszokott, lelkes, kreatív csapatot.

Első komolyabb sikerem 1992-ben volt: az Első Országos Cigány Rajzpályázaton első helyezett lett a tanítványom.

1991-92-es tanévben fiam, Gábor az országos rajzversenyen ezüst fokozatot ért el, később ösztöndíjjal Japánba utazhatott olajképeket festeni.

1993-ban a Kiss János Altábornagy Tanítóképzőben Kardos Máriától agyagozást tanultam.

1994-ben pályázaton kerámiaégető kemencét nyertem az iskolának, és már ebben az évben első helyezett lett egy testvér-pár szakkörösöm szép terrakotta szobra a József Attila: Mama című versére kiírt pályázaton. A díjat József Etel néni, a költő testvére adta át. Ugyanebben az évben intenzíven részt vettem a Művésztanár Társaság rajzpedagógiai tevékenységében: iskolánkban volt az első nyilvános közgyűlés és az első videófilm vetítése a művészekről.

1995-ben tartottam az első bemutató órát a 8. z. osztállyal. Vendégeink Juhász Erika festő, Petőcz Lajos grafikus, Bakonyi Mihály festőművész voltak. Ezért, mint pártoló tag részt vehettem a dél-francia országi tanulmányúton és kiállításon Aniane-ban, Bakonyi Mihály, Bráda Tibor, Fischer Ernő, Gerzson Pál, Szily Géza, Végh András, Albrecht Júlia, Sipos Endre és Szkotniczky Péter mellett.

1995-től kilenc évig a Ferenc-napi búcsú aszfalt rajzversenyét szerveztem.

1996-2000-ig az Újpesti Landler Jenő Két Tannyelvű Gimnáziumban rajzot tanítottam és sikeresen érettségiztettem.

1996-ban a Fővárosi Biennálé keretében a Budapest Galériában állítottunk ki sikeresen. Tanítványaim, Wiechner Boglárka és fiam, Fűri István kerámiaformázó, Iván Ivett porcelánfestő díjat nyertek. Linómetsző szakköröseink pedig – Szkotniczky Péter művésztanár kollégám szakköröseivel együtt – nyertünk az Árpád Seregében című pályázaton egy ópusztaszeri utat és belépőjegyet a Feszty körkép megtekintésére. Emellett nyertünk egy 18 kötetes Britannica Hungarica Enciklopédia sorozat magyar nyelvű kiadását, amely ma is az iskola könyvtárának ékessége.

 

1997-ben a Ferencvárosi Pincetárlat fennállásának 30 éves évfordulóján meghívást kaptunk „Fűri család” címmel egy családi kiállítás rendezésére, melynek megnyitóján férjem orgonazenéje és Gábor fiam zeneszerzeményei szóltak, akvarelljeim, pasztell- és szénrajzaim mellett gyermekeim munkáit is kiállítottuk.

2000-ben iskolánk igazgatónője, Szász Balázsné nyugdíjba vonult (ő is Pécsen végzett), új igazgatónk, Bodó László felkérésére elkezdtem az Alapfokú Művészeti Oktatás Kerámia Tanszakát. Ekkor már szépen üzemelt a pincében a kerámia szakkörünk. Karácsonyi vásáraink bizonyították.

2000-től öt évig minden évben a IX. kerületi Lurdy-ház bevásárló központ galériájában állítottunk ki Mester-Tanár-Diák címmel. Nyáron mesterkurzust tartott a kerület rajztanárainak prof. Beungkun Sou, a szöuli egyetem professzora. Az ott tanult technikát szeptembertől az iskoláinkban működő szakköröseinknek adtuk át.

2002-ben meghívást kaptunk az ASROPA nemzetközi csoport szöuli kiállítására.

Ebben az évben az első Budapesten megrendezett Festészet Napján a Feneketlen tó partján akvarell-bemutatót tartott iskolánk két tehetséges 6. zeneis tanulója Kovács Adél és Márvány Berta, akik azóta egyetemet végzett ipar- és képzőművészek.

2003 Dunaszekcső, nyári festőtábor Pandúr József vezetésével.

2004-2005 József Attila emlékév volt, a költőnkhöz méltó nagyszabású kiállást rendeztünk a Nemzeti Színházban. Sipos Endre művészetfilozófus a megnyitón megható szavakkal köszöntötte József Etel néni lányát, Makai Zsuzsa nénit. Elismerően szólt a gyerekek őszinte, szép versillusztrációiról (44 vers, 19-féle technika). Utána iskolánk kórusa énekelt, Molnár Mónika vezényletével. Azóta Mónika kórusa szerepelt a Mindenki c. kisfilmben, mely Oscar díjat kapott.

2005 év vége nemzetközi sikert hozott iskolánknak a horvát „Jó reggelt, tenger!” c. pályázat kapcsán, melyen Kovács Adél 8. osztályos tanuló első helyezést ért el. Elutazhatott Podstranába. Még négy Bakátsos tanuló festményei kerültek a vándorkiállításhoz, melynek helyszínei Split, Zágráb, Budapest és Bécs.

A 2006-os év koronázta meg a szakköri munkánkat, a Bakáts Téri Ének- Zenei Általános Iskola 10 diákja kapta meg a lehetőséget, hogy Magyarországot képviselve a békéről fessen 20×20 cm-es mozaik lapra. 80 ország 10-10 diákja festett  csempéket, melyekből Párizsban a Roland-Garros teniszstadion fala elé készült paravánon egy mozaik-képet készítettek, melyből a Föld kontinensei rajzolódtak ki. Köszönet Papp Márta francia tanárnőnek, és Karkas László kollégámnak.

2006-ban nyugdíjba mentem, utódom Karkas László lett, a munkaközösség vezetését Vincze Angélának adtam át, aki csodálatos ember, barát, művésztanár kolléga és szívvel-lélekkel pedagógus, és mindig sokat segített.

1996tól 2007-ig a Fővárosi Pedagógiai Intézet Tehetséggondozó Központja által fenntartott alapítvány 10 évig szervezett nyári táborokat magas IQ-val megáldott tanulóknak. Ezt a MENZA is ellenőrizte. Számomra ezek a nyarak csodás élmények voltak. Ezek a gyerek ki voltak éhezve sűrű elfoglaltságuk után arra, hogy alkossanak, a kezüket használhassák és saját ötleteiket valósíthassák meg. Itt bizonyosodott be Egry József gondolatainak igazsága: „A látottakat ismertté, az ismerteket tudottá, a tudottakat élménnyé, az élményeket magasztossá kell tenni!”

2007-2009-ig Vincze Angéla meghívására a Müpában állíthattam ki.

2009-ben négy Lánchídról készült festményt rendelt meg a Széchenyi Társaság titkára, Szunai Miklós. Az elsőt Dr. Türk Danilo, a Szlovén államelnök kapta, a másodikat Franz Vranitzky osztrák kancellár, a harmadikat Dietrich Genscher német külügyminiszter, a negyediket Németh Miklós magyar miniszterelnök kapta.

2019-ben és 2020-ban az Újbuda Galériában a Festészet Napja alkalmából rendezett kiállításokon szerepeltem, 2020-ban „Férjem emlékére” c. síkplasztikámat állítottam ki.

„Én képeket akarok látni a falakon, hogy újra kinyissák elém a világot!” Írta Babits Mihály, nagypapám másod-unokatestvére az Örökkék ég a felhők mögött c. versében, melynek minden sora szívemből szól, mert 40 éven át igyekeztem saját és gyermekalkotásokon keresztül üzenni kicsiknek és nagyoknak, hogy az igaz, a jó, a szép és a szent egybecsengése nagyon fontos. Ez a mi életünk biztos mércéje!

 

Díjak, elismerések:

1970 Tolna megyei „Amatőr Képzőművészeti Aranyoklevél”, Szekszárd

1989 Művelődési Minisztérium „Kiváló Munkért” jelvény

2000 Ferencvárosi Pedagógus Emlékérem

2001 Fővárosi Biennálé díjazott tanára

2005 Művelődési Minisztérium 40 éves Jubileumi Emlékérem

Nyugdíjba vonulásomig 86 kiállításon szerepeltem, 81 csoportos, ebből 4 nemzetközi, 5 egyéni volt.

 

Köszönöm tanáraimnak a segítséget, szeretetet és a tudást:

Platthy György (rajz tanszékvezető), Dr. Rónay Béla (nyelvész), Kelle Sándor (csoportvezető), Lehőcz Mária (művészettörténész), Soltra Elemér (rajztanár) és Dr. Pandúr József (rajztanár), Bona Imre (földrajz tanszékvezető), Dr. Gertig Béla (gazdaság-földrajz), Csanálosi Sándor (csillagászat), Lehmann Ferenc (meteorológia, hidrológia)

 

Fűriné Babits

Részletek

Dátum:
2020-09-18
Időpont:
18:00 - 20:00