Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény

Köszöntjük a Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény weboldalán! 

Gyűjteményünk több évtizedes múltra tekint vissza. Elődeink a 60-as évektől gyűjtötték a Csepel története szempontjából fontos anyagokat, Csepel emlékeit, a helyi érdekességeket; amelyeket 1985-től intézményesült formában (Csepel Galéria és Helytörténeti Gyűjtemény, a mai Szent Imre tér 3.) mutattak be az érdeklődőknek. A Gyűjteménynek 2005 óta a Királyerdei Művelődési Ház ad otthont. Állandó kiállításunk 2014-ben nyerte el mai formáját, február 28-ától „Csepel és a gyár története” címmel több, mint 300 m2-en mutatjuk be gyűjteményünk legértékesebb, legérdekesebb darabjait. Munkatársaink az elődök munkájának továbbvitele mellett a XXI. század új kihívásainak is igyekeznek megfelelni.

Célkitűzésünk a helyi ismeretek bővítése közérthető, szórakoztató formában; a hagyományosnak tekinthető múzeumi feladatok mellett nyitni szeretnénk minden korosztály felé. Különböző tematikus rendezvényekkel, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várjuk az érdeklődőket, de ki is lépünk a gyűjtemény falai közül pl. Csepszi, a guruló kiállítás segítségével. Részt veszünk helyi és országos rendezvényeken, programsorozatokon.

Állandó kiállításunk különlegességei: tapintható tárgyrekonstrukciók, régi csepeli térképek, archív filmhíradó részletek Csepelről (némafilm is!), élőképek, Csepel teherautó vezetőfülke, emlékérme készítése présgéppel és még sok minden más.

Állandó kiállításunk, aktuális programjaink ingyenesen látogathatóak.

Ha kedveli az időutazást, érdeklődik lakóhelyünk múltja iránt, vagy egyszerűen csak a kíváncsiság hajtja, látogasson el hozzánk, szeretettel várjuk!

a Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény munkatársai

Kapcsolat:

Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény (Királyerdei Művelődési Ház)
1213 Budapest, Szent István út 230. Tel.: +36 1 278-2747
helytorteneti@csepelivaroskep.hu

Molnár Krisztián
gyűjteményvezető
molnarkrisztian@csepelivaroskep.hu

Samai Katalin
gyűjteménykezelő
samaikatalin@csepelivaroskep.hu

Magyar-Hutai Katalin
gyűjteményi munkatárs
magyar.hutai.katalin@csepelivaroskep.hu

Nyitva tartás:
szerda: 8.00-14.30
péntek: 14.00-18.00
szombat: 9.00-13.00

Csoportokat előzetes egyeztetéssel a fentiektől eltérő időpontban is fogadunk!
Kiállításunk július és augusztus hónapban előzetes bejelentkezéssel látogatható!
Gyűjteményünk akadálymentesen elérhető!

 

ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁSAINK

Csepel és a gyár története

Királyerdei Művelődési Ház (1213 Budapest, Szent István út 230.)

Nyitva tartás:
szerda: 8.00-14.30
péntek: 14.00-18.00
szombat: 9.00-13.00

Július és augusztus hónapban előzetes bejelentkezéssel látogatható!

Kiállításunkon Csepel településtörténetét mutatjuk be az őskortól napjainkig. A tárlat külön egységét képezi egykor az ország egyik legnagyobb gyárának a története, a Weiss Manfréd által alapított gyáróriás, későbbi nevén Csepel Művek.

Állandó kiállításunk számos érdekességgel várja a látogatókat, pl. tapintható tárgyrekonstrukciók, régi csepeli térképek, archív filmhíradó részletek Csepelről (némafilm is!), élőképek, Csepel teherautó vezetőfülke, illetve készíthető nálunk présgéppel emlékérme is.

Megnyílt az átalakított Helytörténeti Gyűjtemény

1 éves a Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény

Csepel és a gyár története

Museum.hu

Királyerdei Tájház

Királyerdei Művelődési Ház (1213 Budapest, Szent István út 230.)

Nyitva tartás:
szerda: 8.00-14.30
péntek: 14.00-18.00
szombat: 9.00-13.00

Július és augusztus hónapban előzetes bejelentkezéssel látogatható!

2018. május 1-jén megnyílt a kerület újabb muzeális bemutatóhelye. Az eredeti anyagok felhasználásával, a régi méretek alapján, korabeli technikák alkalmazásával lett megépítve a háromosztatú parasztház, valamint a disznó- és csirkeól. A ház mellett egykor álló sufnit és az árnyékszéket már évtizedekkel ezelőtt lebontották, így azok az adott korra jellemző rekonstrukciókként lettek felhúzva. A kút fa felépítményét szintén kicserélték, fémszerkezettel váltották fel, ám most az is visszakapta egykori külsejét. 

1956-os Csepeli Büszkeségpont

Tamariska-domb Fenyves utcai bejárata

Nyitva tartás: megadott szombatokon 10 és 16 óra között. Csoportoknak bejelentkezésre is! Kapcsolat: a Királyerdei Művelődési Ház elérhetőségein

A Tamariska-domb alatt húzódó légoltalmi óvóhely egy részében található kiállítás első fele egy klasszikus értelemben vett történelmi tárlat (tablókkal, korabeli fotókkal és dokumentumokkal, a vitrinekben számos érdekességgel), másik része életképek segítségével a 60 évvel korábbi időbe repíti vissza a látogatókat.

FOTÓGALÉRIA

Csepel 1944

Tamariska-domb Fenyves utcai bejárata

Nyitva tartás: megadott szombatokon 10 és 16 óra között. Csoportoknak bejelentkezésre is! Kapcsolat: a Királyerdei Művelődési Ház elérhetőségein

2019. szeptember 2-án megnyitott kiállítás a csepeli bombázások 75. évfordulójára emlékezik. A második vilgáháború során Csepel stratégiai szempontból kiemelt célpontnak számított, a szövetséges légitámadások komoly károkat okoztak a gyárakban és a településen egyaránt. A magyar kormány számított erre, a háborúra való felkészülés során a légoltalom megszervezésére is nagy figyelmet fordított, a a gyakorlati képzés mellett számos óvóhelyet létesítettek a lakosság számára is.

Csepeli Vezetési Pont Kiállítóhely

Volt Fodor József Szakképző Iskola (1214 Budapest, Tejút utca 12. – bejárat a teniszpálya felőli kerti kapunál)

Nyitva tartás: megadott szombatokon. A látogatás regisztrációhoz kötött, a létszám korlátozott. Csoportoknak bejelentkezésre is! Regisztráció telefonon (1) 278-2757, vagy a radnotimuvhaz@csepelivaroskep.hu e-mail címen.

A létesítmény a hidegháború idején, az 1960-as években – háború vagy katasztrófa esetére – a mentési feladatok vezetési központjaként épült Csillagtelepen. Saját áramfejlesztővel, levegőszűrűvel, víznyerő-berendezéssel, irányítóval, laborral és kiszolgáló helyiségekkel rendelkezik, amelyek eredeti állapotukban maradtak fenn.

1956 Csepel – 60 év 60 képben (képzőművészeti vándorkiállítás)

A teljes festménysorozatot vándorkiállításként ajánljuk oktatási és kulturális intézmények számára. Kapcsolat a Királyerdei Művelődési Ház elérhetőségein.

Solymos Tamás Géza festőművész, esztéta tárlata különleges lehetőséget nyújt a történelmi események megismeréséhez. 2016-ban az évforduló kapcsán a 60 éve történt csepeli eseményekről 60 alkotás emlékezik meg. A dokumentatív, narratív jellegű alkotások (az esztétikai élményen túl), felidézik a Rákosi-diktatúrát, a kor vészterhes hangulatát, sorra veszik a forradalom és szabadságharc kerületünkben zajlott eseményeit.

 

Solymos Tamás Géza festményei a Királyerdőben

Ilyen volt itt 60 éve

Csepszi, a mozgó múzeum (vándorkiállítás)

A kitelepüléssel kapcsolatban információkérés, időpont egyeztetés a Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény elérhetőségein lehetséges. 

2014 tavaszától gyűjteményünk “tagja” Csepszi, a guruló múzeum.

Csepszi, a Csepeli Autógyár legsikeresebb, D344 típusú teherautójából, az eredetileg katonai sebkötözőként működő járműből átalakított guruló múzeum. „Rakománya” Csepel történetét és a csepeli gyáróriás legérdekesebb termékeit tárja az érdeklődők elé. Első bemutatkozása a Múzeumok Majálisán volt 2014 májusában, ahol nagy sikert aratott. Azóta is a csepeli rendezvények állandó szereplője. 

Guruló Csepel-kiállítás Erdélyben

Guruló múzeum Csepel történetével – ismerd meg!

Múzeumok Majálisa – Tarolt a guruló múzeum

Ismerd meg Csepszit, a guruló múzeumot!

 

RENDSZERES PROGRAMJAINK

Helytörténeti séták (Szent Imre tér és környéke)

Időpont egyeztetés:  278-2747; helytorteneti@csepelivaroskep.hu
kiralyerdeimuvhaz@csepelivaroskep.hu

A XIX. század közepétől a mai Szent Imre tér Csepel központja. Az itt található közintézmények, köztéri szobrok remek lehetőséget adnak Csepel történetének felelevenítésére és nevezetességeinek bemutatására. Tartsanak velünk!

Csoportok számára igény esetén, előre egyeztetett időpontban helytörténeti sétákat szervezünk. Munkatársunk kb. egy órányi időtartamban sétával egybekötve mutatja be Csepel történetét és nevezetességeit kerületünk központjában. Összeköthető a Csepeli Alma Mater és a Gyárral szemben c. kiállítások megtekintésével.

Múzeumok Majálisa

Gyűjteményünk 2014 óta vesz részt a Nemzeti Múzeum kertjében megrendezésre kerülő Múzeumok Majálisán. Csepszi segítségével dióhéjban mutatjuk be Csepel és a gyáróriás történetét, a gyerekeknek különféle kézműves foglalkozásokkal, játékokkal, interaktív bemutatókkal kedveskedünk. Mindig nagy sikert arat a Pannónia-simogató is. Évről-évre igyekszünk újdonságokat megmutatni gyűjteményünk kincsei közül.

Századot váltanak

Tarolt a guruló múzeum

Második nap, parádés szereplés

Csepel múltja a Múzeumok Majálisán

FOTÓGALÉRIA 2015

FOTÓGALÉRIA 2016

Múzeumok Éjszakája

2014-ben bekapcsolódtunk a Múzeumok Éjszakája programsorozatba is. Több helyszínen, változatos programkínálattal (különféle műsorok, bemutatók, kiállítások) várjuk minden év júniusában a látogatókat.

Egyéjszakás kaland

Hidegháború és kincskeresés

Éjszaka a múzeumban

FOTÓGALÉRIA 2015 – 1

FOTÓGALÉRIA 2015 – 2

Időszaki kiállítások

Állandó kiállításaink mellett rendszeresen készítünk időszaki tárlatokat is, amelyben raktárunk anyagaiból válogatunk, illetve más közgyűjteményektől kölcsönzött tárgyakat, dokumentumokat mutatunk be a nagyközönségnek.

Múzeumpedagógia, kutatószolgálat

Kutatóknak

A gyűjteményben őrzött anyagok egy része kutatható. Előzetes egyeztetés után tudunk fogadni kutatókat.

Témakörök: helytörténet, gyártörténet, Csepeli római katolikus plébánia házassági anyakönyve (1828-1895 közötti korszak), régi újságok, csepeli közéleti lapok, régi térképek, fotók

Múzeumpedagógia

Szeretnénk figyelmébe ajánlani a Csepeli Helytörténeti Gyűjteményt, mint a tanítási-nevelési folyamat gazdagításának egy lehetőségét (elsősorban a hon- és népismeret, történelem tantárgyak kiegészítésére).

Gyűjteményünkben Csepel történetével, nevezetességeivel ismerkedhetnek meg a tanulók. Tapintható tárgyrekonstrukciók, régi filmek, tank és repülőgép makettek várnak felfedezésre. A gyerekek gazdag néprajzi anyagunk és életképek segítségével bepillantást nyerhetnek elődeink életébe, megismerhetik használati tárgyaikat; illetve a tankönyvből ismert történelmi események helyi vetületét.

Célunk, hogy élményben és ismeretben gazdag, aktív módon ismertessük meg a csepeli diákokkal szűkebb környezetünk és szülőföldünk hagyományait, elődeink életét, múltunk értékeit.

Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek természetes anyagokkal, hagyományos kézműves technikákkal ismerkedjenek meg, alkotó kreativitásukat megmutathassák.

A foglalkozások csepeli iskolások számára ingyenesek! 

Kiállításunk megtekintése és a tárlat bemutatása ingyenes. Előzetes bejelentkezés szükséges.

Szeretettel várjuk Önöket!

Legnépszerűbb foglalkozásaink a fotókon láthatók.

Média