Rólunk

A Királyerdei Művelődési Ház története dióhéjban

Az intézmény 1975. május 1-én nyitotta meg kapuit a látogatók előtt Rideg Sándor Művelődési és Ifjúsági Ház néven. Az épület – a szorgos társadalmi munkának köszönhetően – egy év alatt elkészült, tervezője Csizmadia Nándorné, építésvezetője Tuska András volt.

A nyitással járó, kezdeti nehézségek után Bálint Lehel, a kerület művelődési létesítményeinek akkori igazgatója és munkatársai hamarosan színes programokkal várták a látogatókat: rendszeresek voltak a kiállítások, előadói estek és nagyobb rendezvények. Kezdetek óta működik az épületben a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár fiókkönyvtára, a nyugdíjas klub, valamint a perzsaszőnyegszövő- és a kézimunkaszakkör is. A Nyitott ház elnevezésű kísérletsorozat fővárosi helyszíneként sokan itt ismerkedhettek meg – munkaasztallá nyitható konténerek és animátorok segítségével – több szakmával, de volt játék és zenei szekció is. A fiatalok körében óriási sikert aratott a Királyerdei Rock Disco Klub. A színházterem egyben mozi is volt (a FÖMO üzemeltetésében), az 1990-es évektől azonban már nem mutatkozott igény a vetítésekre.

1993-ban az intézmény nevét Királyerdei Művelődési Házra változtatták, így a környékbeliek még inkább magukénak érezték. A ház fő célja elsősorban a királyerdei lakosok szórakozási és művelődési igényeinek szolgálata volt, ugyanakkor a színvonalas programok Csepel minden részéből, sőt más kerületekből is vonzották a látogatókat.

1993 és 2007 között az intézmény második fénykorát élte; ebben az időszakban Bosnyák Péter vezette a művelődési házat. Egymást követték a telt házas előadások, műsorok, bálok, nagy rendezvények, kiállítások. Az óvodás és iskolás gyerekek nemcsak év közben, hanem a nyári szünetek idején is visszatérő látogatók voltak: a Szünidödő programsorozathoz csatlakozva nyaranta több százan vettek részt a tartalmas programokon. A havi rendszerességgel szervezett családi matinék (meseelőadások, koncertek) azóta hagyománnyá váltak.

2005-ben itt kapott helyet a Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény, amely 2014-től teljesen megújult formában várja a látogatókat, diákcsoportokat.

2012 óta a Csepeli Városkép Kft. keretein belül működik az intézmény. Programjai a régi értékeket megtartva, ugyanakkor a változó közművelődési igényekhez alkalmazkodva kerülnek összeállításra. Jelenleg is változatos műsorok, tematikus nagy rendezvények, több mint harmincféle mozgásos és relaxációs tanfolyam, különféle szakkörök várják az érdeklődőket.

Az elmúlt több mint 40 év hagyományait követve továbbra is a közösségteremtést, az értékek ápolását, kultúránk átörökítését és hiteles közvetítését tartjuk legfontosabb feladatunknak.

Szeretettel várjuk kedves látogatóinkat!